joi, 23 decembrie 2010

2010 - un an plin de reuşite pentru Habitat


La mai bine de 14 ani de la înfiinţare, Habitat pentru Umanitate Beiuş se poate mândri cu ajutorarea a peste 1000 de oameni în mai mult de 250 de proiecte în multe localităţi din judeţul Bihor. De la an la an, asociaţia beiuşană sprijină tot mai multe familii nevoiaşe să trăiască în locuinţe decente şi să dezvolte programe noi, inovative şi de pionierat.
„2010 a însemnat pentru noi foarte multă muncă, semnarea unor parteneriate importante şi găzduirea celui mai mare eveniment Habitat din Europa, Big Build 2010. A fost un an excelent, plin de provocări, dar şi de multe reuşite. Mai mult, 1000 de oameni au în urma efortului nostru şi al partenerilor, sponsorilor şi voluntarilor noştri un acoperiş deasupra capului.” afirmă Emil Popa, manager comunicare la Habitat pentru Umanitate Beiuş.
Anul a debutat cu a XI-a ediţie a evenimentului Casa de Paşti, devenit o tradiţie şi care în acest an a fost posibil cu sprijinul financiar şi cu voluntari de la Provident Financial. A fost apoi semnat parteneriatul cu Fundaţia Căminul Felix pentru construirea a 80 de locuinţe în beneficiul tinerilor familişti ce nu au avut parte de părinţii care le-au dat viaţă. Deja primele patru case sunt ridicate. Construcţia lor a fost posibilă în principal datorită Lafarge România care a oferit cimentul pentru fundaţiile locuinţelor, dar şi voluntarilor de la compania Celestica sau Whirlpool care au contribuit şi financiar la progresul lucrărilor. În acelaşi timp Primăria municipiului Oradea prin Administraţia Imobiliară Oradea ne-a pus la dispoziție un lot de teren pe care vor fi construite mai multe locuinţe Habitat în următorii ani. Tot în plină vară, mai mulţi angajaţi de la Europharm au lăsat birourile răcoroase şi au înfruntat zilele toride de vară pentru a construi locuinţe pentru nevoiaşi.
Lucrul pe șantierul Habitat m-a marcat şi  m-a determinat să mă implic şi mai mult pentru a-i ajuta pe cei mai puţin norocoşi aşa ca am revenit acum alături de colegii mei să-i ajutam pe aceşti tineri. Să vezi lacrimile de bucurie în ochii acestor oameni care au dus o viaţă foarte grea şi care n-au cunoscut decât tristeţe te mişcă profund şi te face să te gândeşti cât de norocos şi de binecuvântat eşti pentru toate pe care le ai.” a scris un voluntar de la Celestica în formularul de evaluare Habitat.
La începutul lunii octombrie am găzduit 200 de voluntari, majoritatea din Irlanda care au construit 12 locuinţe în doar 5 zile, în cadrul evenimentului Big Build 10, aflat la cea de-a doua ediţie. Evenimentul a fost posibil şi datorită sprijinului a numeroşi sponsori ca: Fundaţia Vodafone, Lafarge, Adeplast, Saint Gobain Glass, Candore, Total Digital şi cu promovare din partea partenerilor media Crişana, Magic FM, Zile şi Nopţi. Abia încheiat proiectul Big Build şi a urmat amenajarea celui mai modern cabinet şcolar construit în parteneriat cu Primăria Beiuş în cadrul programului naţional al Rompetrol „Împreună pentru fiecare”. Totodată, în urma solicitării Habitat şi pentru că ne dorim ca Beiuşul să fie declarat primul oraş din România în care este eliminată locuirea sărăcăcioasă, Consiliul Local a acordat un nou lot de 5000 m2 de teren pentru construirea de case Habitat. Compania Grundfos a oferit 2 pompe de mare putere pentru ape uzate care va face funcțională canalizarea pentru 50 de familii care locuiesc într-o zonă mărginaşă a Beiuşului. Moş Nicolae a venit la Habitat Beiuş şi a adus 500 de coli de ghips carton de la compania Rigips ce vor fi folosite pentru 11 locuinţe Habitat în anul care vine.
„Saint-Gobain - Rigips s-a alăturat acestui program având convingerea că sprijinul nostru înseamnă mai mult decât construirea unor case.  Ajutorul nostru înseamnă consolidarea speranţei într-un trai decent, sprijin acordat unor vieţi intrate de fapt în normalitate. Acesta donaţie cu materiale de construcţii va fi urmata în 2011 şi de alte ajutoare oferite proiectelor de reconstrucţie, reabilitare sau renovare de locuinţe din Beiuş şi Cluj. În afară de produsele şi sistemele Rigips vom oferi de asemenea consiliere şi asistenţă tehnică pe şantier, întorcând astfel în comunitate beneficii pe care la rândul nostru le primim de la ea, prin oamenii minunaţi care fac parte din colectivul nostru.” spune Ralida Trestianu, communications specialist.
Habitat mulţumeşte încă o dată şi pe această cale tuturor sponsorilor, voluntarilor şi oamenilor cu suflet mare care au făcut posibil ca foarte mulţi dintre semenii noştri să petreacă acest Crăciun într-un cămin călduros alături de cei dragi!