marți, 21 decembrie 2010

ÎN PREAJMA CRĂCIUNULUI



Noi umblăm a colinda…
În ciuda frigului de afară, luni 20 decembrie a.c., 16 voinicei şi voinicele de la Şcoala cu Clasele I – VIII “Nicolae Popoviciu “au luat iarna-n piept” şi au pornit cu colindatul pe la instituţiile şi şcolile beiuşene. Au fost onoraţi să-i primească  Primăria, Colegiul Naţional “Samuil Vulcan”, Poliţia, Colegiul Tehnic “Ioan Ciordaş”, Liceul Pedagogic “Nicolae Bolcaş”, Tribunalul Beiuş, Banca Comercială Română şi nu în ultimul rand, Banca Transilvania.
Peste tot pe unde au umblat, colindătorii au fost cinstiţi cu dulciuri, fructe, ba chiar şi cu bani. Ba mai mult, la cele două bănci au fost răsplătiţi nu numai de personalul acestora dar şi de către clienţi.
Cei 16 colindători, cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, fac parte din ansamblul artistic al şcolii (peste 40 de elevi) şi sunt pregătiţi de prof. Maria Horge, Dana Rada şi Mihaela Nemeş în spiritul respectării, conservării şi transmiterii mai departe a folclorului, obiceiurilor şi tradiţiilor din Ţara Beiuşului.
Printre colindele interpretate cu acea gingăşie, inocenţă şi candoare de care numai un copil este capabil se numără „Noi umblăm a corinda”, „ A venit demult...”, „Vine Crăciun cel Bătrân” şi altele.
Prof. Maria Horge îmi mărturisea că pentru 2011, în jurul datei de 21 mai, şcoala intenţionează să organizeze un festival de tradiţii şi obiceiuri, replică a celui organizat anul trecut, dar cu participare naţională.
Obiceiul şcolarilor de a colinda este împământenit în Beiuş, şcolile colindându-se între ele. La rândul ei, Şcoala cu Clasele I – VIII “Nicolae Popoviciu “ a fost colindată de Colegiul Naţional “Samuil Vulcan”, Colegiul Tehnic “Ioan Ciordaş” dar şi de Şcoala cu Clasele I – VIII Roşia.

Daruri de Crăciun

Pentru unii copii de la Şcoala cu Clasele I – VIII “Nicolae Popoviciu “ Căciunul a venit un pic mai devreme, mai precis pe 21 decembrie a.c. Este vorba despre 37 de copii cu o stare materială precară, cărora, în pauza mare li s-au înmânat daruri de Crăciun. Acestea au constat în obiecte de îmbrăcăminte, de igienă personală, multe dulciuri şi fructe.
„Deşi darul este modest, el înseamnă foarte mult pentru aceşti copii” spunea directoarea şcolii, prof. Adina Cioloş. Copii cu stare materială precară au fost depistaţi de către profesoara de religie Rodica Hele care a făcut parte din Comitetul de organizare alături de direcţiunea şcolii, diriginţi şi învăţătoare.
O parte din fondurile necesare au fost colectate cu ocazia sărbătoririi Haloween-ului de către elevi (vezi articolul „Sărbătoarea Dovleacului sau Halloween?” – Informaţia de Vest- 29 oct. 2010), cu ocazia altor activităţi organizate în şcoală iar o parte substanţială a fost sponsorizată de S.C. Albatex SRL. Ciocolata a fost asigurată de S.C. Ciocorom Beiuş. E bine că în aceste vremuri mai sunt oameni care pun suflet în ceea ce fac.
Simion Suciu

GALERIE FOTO