miercuri, 15 decembrie 2010

Lansare de carte la CNSV Beiuş

Marţi, 14 decembrie a.c. în sala de lectură a Colegiului Naţional „Samuil Vulcan” din Beiuş, în prezenţa a unui mare număr de elevi, profesori, oameni de cultură şi intelectuali beiuşeni a avut loc lansarea cărţii „Gramatica limbii traco-geto-dacă - mumă  a limbilor europene, cu dicţionar” a reputatului Ioan Olimpiu Luca, fost elev al liceului beiuşean.
Datorită unor probleme de sănătate, autorul nu a putut fi prezent la lansare, cartea fiind prezentata de jr.dr. Geo Stroe, preşedintele fondator al Fundaţiei Academia DacoRomână, directorul Editurii DacoRomâne, şi acesta fiind legat de Beiuş prin stagiul efectual la unitatea militară din garnizoană.
Prof. Traian Stanciu directorul Colegiului Naţional „Samuil Vulcan” a rostit cuvântul de deschidere şi a subliniat importanţa lansării acestei cărţi în fosta şcoală a autorului.
Geo Stroe a prezentat cartea, aceasta fiind un studiu lingvistic de mare valoare, demonstrând ştiinţific legătura între limba traco – geto – dacică şi limbile europene.
Au mai vorbit despre carte, despre  necesitatea cunoaşterii originii neamului dar şi despre „vulcanişti” prof. Ioan Rif, prof. Elena Florea şi prof. Monica Cândea.
În continuare, s-a propus întemeierea unei filiale  a Academiei DacoRomâne, al cărei preşedinte a fost ales, în unanimitate, prof. Viorel Codreanu.
În încheiere, Geo Stroe a declarat pentru Informaţia de Vest: „Sunt foarte bucuros că am reuşit să lansăm, astăzi, la Beiuş, o carte esenţială pentru cultura românească – este vorba despre „Gramatica limbii traco-geto-dacă - mumă  a limbilor europene, cu dicţionar”scrisă de prof. Ioan Olimpiu Luca, preşedintele de onoare a Academiei DacoRomâne. Această carte, în opinia mea este o lucrare esenţială pentru ceea ce înseamnă demonstrarea continuităţii noastre, pentru că între Dacia şi România nu încape nici măcar o liniuţă de despărţire – Dacia de atunci este România de astăzi iar limba noastră are o vechime de peste zece mii de ani. Acest lucru este evidenţiat cu mare înţelepciune de autor, unul care s-a format la şcoala Beiuşului şi care iubeşte atât de mult acest oraş dar care , din nefericire n-a putut veni azi. Cred că astăzi la Beiuş a fost sediul culturii naţionale, capitala culturii dacoromâneşti şi cred că este bine să creem aici o filială a Academiei DacoRomâne. De-acum încolo sper într-un parteneriat cultural cu şcoala din Beiuş în aşa fel încât, vorba poetului, trebuie să ştim  „că noi locului ne ţinem, cum am fost aşa rămânem”. Cred că vom rămâne ceea ce am fost întotdeauna – primii locuitori ai acestei ţări, pentru că, de-acum încolo, oriunde ne ducem trebuie să avem în noi vectorul cultural, limba şi cultura neamului.
Simion Suciu 


Galerie foto