vineri, 24 decembrie 2010

Mai sunt OAMENI la Beiuş


Ziua de joi, 23 decembrie 2010 va rămâne pentru multă vreme întipărită în minţile unor copii nevinovaţi, a unor zânişoare a căror singură vină este că s-au născut. Este vorba despre Lakatos Pamela, Varga Delia, Fekete Sanda, Lakatos Gabi, Istoica Geta, şi gemenele Diana şi Dora Horvath. Aceste copile sunt instituţionalizate la „Casa Iosif”.
Dar ce este „Casa Iosif”? Fac o scurtă paranteză pentru a răspunde la această întrebare – Asociaţia internaţională REMM (Romanian Evanghelistic Mission Missionary) – director executiv dr. Petre Lucaciu - care are sub tutelă ACDR iar aceasta, la rându-i, „Casa Iosif” din Beiuş, fondată de acelaşi dr. Petre Lucaciu – medic în Chicago dar şi  cetăţean de onoare al municipiului Beiuş. În această instituţie se găsesc cele 8 copile care trăiesc şi învaţă în condiţii decente, asigurate datorită bunăvoinţei sponsorilor, sub supravegherea îngrijitoarei Bonchiş Angela. Încă 12 copii, daţi în plasament, din cauza lipsei de fonduri, sunt sub patronajul acestei instituţii.
Copilele, mai sus-amintite, sunt eleve la Şcoala cu Clasele I – VIII „Nicolae Popoviciu” din Beiuş iar directoarea şcolii – prof. Adina Cioloş alături de învăţătoarele Marcela Bonchiş şi Catrina Kovaks, în clasele cărora învaţă precum şi Nicoleta Kovacs – profesor coordonator au hotărât să le dăruiască un zâmbet şi un cadou de sărbători, făcându-le o vizită. Momentul în care fetiţele şi-au văzut dăscăliţele a fost emoţionant – le-au luat în braţe spunându-le „Mami, doamna directoare”, Mami, doamna învăţătoare”. Aveam ochii împăienjeniţi de lacrimi şi nu doar eu ci şi toţi care erau de faţă. Dăscăliţele le-au dăruit dulciuri, fructe, prăjitură şi biscuiţi de casă, cozonac dar şi o sumă importantă de bani.
Mi-am spus atunci – „Iată adevărata solidaritate – din salariile dijmuite de puterea portocalie, cu toate greutăţile de subzistenţă din ziua de azi, aceste minunate dăscăliţe au găsit modalitatea să aducă zâmbetul în ochii acestor copile, care nu au decât o singură vină – s-au născut”.
Nădăjduiesc că aceste cuvinte vor fi citite şi de cine trebuie şi închei, nu înainte de a vă dori din suflet „Sărbători Fericite!”
Simion Suciu