joi, 2 decembrie 2010

SĂRBĂTORIREA ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI LA BEIUŞ



În ciuda timpului nefavorabil, beiuşenii s-au adunat în număr mare pentru a  sărbători  Ziua Naţională a României. Oficialităţile locale au hotărât ca manifestările să se desfăşoare în două locaţii – în Sala Mare a Primăriei şi la Monumentul Martirilor Dr. Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş.

Şedinţa festivă a Consiliului Local al Municipiului Beiuş

Şedinţa festivă a început la ora 11.00 cu intonarea Imnului de Stat al României şi a fost onorată de prezenţa deputatului PNL Nicolae Jolţa care, de altfel, a şi transmis celor peste 500 de beiuşeni salutul din partea Camerei Deputaţilor şi al partidului din care face parte. Mesajul său a îndemnat cetăţenii la abandonarea,  pentru o zi, a tuturor ambiţiilor politice şi la cinstirea Patriei, cu ocazia sărbătoririi Zilei sale Naţionale.  Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, a rostit o alocuţiune în care a criticat dur actuala guvernare, politica acesteia de învrăjbire a cetăţenilor, claselor şi categoriilor sociale, atitudinea feudală de servilism demonstrată de apariţia celei de-a patra culori (portocaliu) pe tricolorul arborat în capitala Marii Uniri dar a punctat şi realizările primăriei în ultima perioadă, exprimându-şi punctul de vedere asupra a două situaţii cu care se confruntă beiuşenii - alimentarea cu apă şi finalizarea proiectului de încălzire cu apă geotermală. Ambii vorbitori au transmis cetăţenilor multă sănătate şi, având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, tradiţionalul mesaj – „Sărbători Fericite!” De semnalat apariţia foii „Glasul Oştirii” a Filialei 1 Beiuş a SCMD, primul număr, care a fost distribuită gratuit participanţilor la manifestare.

Aniversarea a 105 ani de la înfiinţarea Corului „Lira”

Ideea unei reuniuni de cântări a aparţinut profesorului Ioan Buşiţia şi avocatului dr. Gavril Cosma, şi a fost exprimată în şedinţa comitetului despărţământului Astra din 17 iunie 1905. În toamna aceluiaşi an 1905, la 26 septembrie, a avut loc şedinţa de constituire a reuniunii corale, aşa după cum apare ea consemnată în procesul-verbal dresat cu acea ocazie: „şedinţa adunării membrilor şi binevoitorilor din Beiuş ai despărţământului pentru înfiinţarea Reuniunii centrale de muzică”. Aceasta a fost şedinţa efectivă de constituire a Reuniunii. Iniţial, denumirea era „Doiniţa” (aşa este consemnată într-un proiect de statute, între paranteze); ulterior, printre alte cuvinte şterse cu creionul şi adăugate, apare denumirea consacrată: Reuniunea de cântări şi de muzică „Lira” în Beiuş. De atunci şi până în prezent, Corul Lira îşi continuă activitatea. 


Ziua Naţională a României  a fost un prilej bun pentru sărbătorirea Corului Lira. Imediat după încheierea şedinţei festive, prof. Anca Banda, directorul Casei de Cultură Beiuş a prezentat un scurt istoric al corului iar apoi a urmat un regal de muzică corală de o calitate deosebită. Primul cor care a evoluat a fost cel al Bisericii Greco-Catolice, dirijat de Constantin Sava, fost dirijor al Corului Lira dar şi cetăţean de Onoare al Beiuşului.  Repertoriul a fost alcătuit din cântece religioase, prelucrări de muzică clasică şi colinzi.
Biserica Ortodoxă Beiuş II a fost reprezentată în acest concert de Corul “Armonia”, dirijor Panfil Buran. Cu un repertoriu alcătuit din cântece religioase şi colinzi , acest cor a instaurat în sală o atmosferă de meditaţie, de sărbătoare, de înaltă trăire sufletească.
Zglobii şi plini de fantezie, cu nişte voci de aur, multilaureaţi la festivale naţionale şi internaţionale, au urcat pe scenă tinerii componenţi ai Corului de cameră “Fiat Lux” (să se facă lumină). Şi într-adevăr, prin prestaţia lor de excepţie, abordând un repertoriu variat – cântec religios, piese de inspiraţie din folclorul românesc şi american, colinzi, cu o coregrafie dinamică şi costumaţie tinerească dar de gală au obţinut ropote de aplauze. Dirijaţi de prof. Antonia Monica Nica, o tânără ambiţioasă, talentată şi de o vârstă apropiată cu membrii corului, au adus în sală clipe de bucurie, clipe de neuitat.
În final, seniorii de la Corul “Lira”, sub conducerea prof. Remus Lazea au încheiat aceast regal coral, în aplauzele spectatorilor. Cu această ocazie, primarul Domocoş a înmânat fiecărui membru al corului placheta omagială “Corul Lira 1905 – 2010”. Această plachetă a fost înmânată şi dirijorilor celorlalte coruri participante. Să nu uităm să amintim artizanii acestei sărbători muzicale – prof Anca Banda, prof. Remus Lazea şi prof. Mircea Rotar.

Depunerea de coroane şi jerbe de flori

După sărbătorirea Corului Lira, întreaga asistenţă s-a deplasat, în ciuda ploii, la Monumentul Martirilor Dr. Ioan Ciordaş şi Dr. Nicolae Bolcaş unde a avut loc ceremonia de depunere de coroane şi jerbe de flori.
După Marşul de Întâmpinare şi intonarea Imnului Naţional al României a avut loc slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoţi ortodocşi în frunte cu Protopopul de Beiuş pr. Ioan Nat Balint. Cum deja ne-am obişnuit, după aceştia, Protopopul Greco-catolic de Beiuş, pr. Ioan Mada  alături de pastorul Bisericii Romano- Catolice au oficiat şi domniile lor o slujbă de pomenire.
În alocuţiunea sa, primarul Adrian Domocoş a subliniat importanţa actului de la 1 Decembrie 1918 – Marea Unire. Au depus coroane de flori în memoria Eroilor României deputatul Nicolae Jolţa, Primăria, Consiliul Local, Unitatea Militară 01343, reprezentanţii ANCMRR Beiuş, Filiala 1 Beiuş a Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, reprezentanţii poliţiei, pompierilor, instituţiilor, ai Asociaţiei „Avram Iancu” Beiuş dar şi ai partidelor politice.
După depunerea de coroane, membrii Ansamblului „Muguri de tezaur au susţinut un scurt program artisic, acesta încheindu-se cu „Hora Unirii” în care s-a prins întreaga asistenţă.
Defilarea celor două detaşamente, cel de la U.M. 01343 Beiuş şi cel de la Pompieri au încheiat manifestarea.

Simion Suciu


GALERIE FOTO


  CORUL B.G.C.


CORUL B.O.R. BEIUŞ II "ARMONIA"


CORUL "FIAT LUX"







 CORUL "LIRA"