sâmbătă, 1 ianuarie 2022

LA MULȚI ANI, D-LUI IOAN AUREL POP, PREȘEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE!

 


POP, Ioan Aurel.  Istoric. Președintele Academiei Române. Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

S-a născut în 1 ianuarie 1955 în satul Sântioana, comuna Țaga, județul Cluj.

A urmat școala generală la Braşov, între anii 1962-1970,  după aceea Liceul ”Andrei Şaguna” aceeași localitate, absolvit ca şef de promoţie. După absolvirea liceului a efectuat stagiul militar obligatoriu în termen redus, iar apoi a urmat, între anii 1975-1979, Facultatea de Istorie şi Filozofie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția Istorie Medievală, absolvită, și aceasta, şef de promoţie. Începând cu anul 1985 și până în 1989 urmează studii doctorale, finalizate cu teza Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV - XVI și conferirea titlului ”Doctor în istorie”.

Activitatea profesională: A debutat în învățământ predând istoria la Liceul Industrial din Cluj (1979-1984), iar din anul 1984 urmează cariera universitară, fiind asistent universitar la Catedra de istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, în 1992 lector universitar, iar în 1996  conferenţiar universitar la aceeaşi catedră. În 1996 obţine titlul de profesor universitar la catedra devenită, între timp, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei. A fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” timp de 2 mandate, între anii 2012-2020.

Între 1991 şi 1992 a fost profesor invitat (bursier Fulbright) la Universitatea din Pittsburg – Pennsylvania (SUA), din 1993 a deţinut funcţia de cercetător științific și director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj, iar între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York. Între 2003 şi 2007 a fost profesor asociat la Universitatea „Ca’ Foscari” din Veneția şi director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneția, iar între 2012-2013 a fost profesor asociat la Universitatea din Trento.

În anul 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române la vârsta de 46 de ani, fiind cel mai tânăr membru al acestui for. În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române, iar din aprilie 2018 este Președinte al Academiei Române.

Activitatea publicistică: A publicat 24 cărţi de autor, 45 de lucrări în colaborare şi peste 300 de studii şi articole, în: Albania, Argentina, Austria, Cehia, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova, România, Statele Unite ale Americii, Ungaria etc. Membru în Comisia de istoria relaţiilor internaţionale din cadrul Comitetului internaţional de știinţe istorice, membru corespondent al Academiei Europene de Litere, Arte şi Ştiinţe din Paris (din 1999), membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (din 2013), membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (din 2015), vicepreşedinte al Comitetului Naţional al Istoricilor din România, membru în comitetele (consiliile) ştiinţifice ale unor institute de cercetări şi instituţii de cultură: Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi, Institutul pentru Cercetări de Istorie Socială şi Religioasă din Vicenza (Italia), Institutul pentru Întâlniri Central-Europene din Gorizia (Italia), Muzeul Naţional de Istoria Transilvaniei etc. Membru în comitetele (colegiile) de redacţie ale unor periodice cu profil istoric şi cultural: „Anuarul Institutului de Cercetări Socio-Umane «Gheorghe Şincai»” din Târgu Mureș, „Promemoria”, „Banatica”, „Eurolimes”, „Magazin istoric”, „Mediaevalia Transilvanica”, „Studii şi cercetări de istorie a Banatului”, „Transylvanian Review”, „Tribuna”, „Xenopoliana”, „Memoriile Secţiei de știinţe istorice şi arheologie”.

Doctor Honoris Causa: Este DHC al universităților din Alba Iulia, Timișoara, Oradea, Cahul, Galați, al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, al Universității de Stat din Chișinău, al Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău, al Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș, al Universității din Craiova, al Academiei de Studii Economice din București, al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (Centrul Universitar Nord din Baia Mare)

Ordine și medalii:

Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler din partea Președintelui României (2010)

Ordinul de Onoare din partea Președintelui Republicii Moldova (2010)

Medalia „Crucea Transilvană” din partea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului (2014)

Comandor al Ordinului Militar de România (2014)

Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2015)

Medalia „Crucea Şaguniană pentru laici” din partea Mitropoliei Ardealului (2015)

Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române (2015)

Medalia „Crucea Nordului pentru mireni” din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord

(2016)

Ordinul „Palmes Academiques” în grad de Cavaler din partea Republicii Franceze (2016)

Ordinul „Steaua Italiei”, în grad de Comandor din partea Republicii Italiene (2016)

Medalia „Meritul academic” din partea Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca (2019)

Premii:

Premiul George Barițiu al Academiei Române (1991)

Premiul de excelență al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni (2011)

Premiul Media de Excelență, din partea ziarului „Gazeta de Cluj” (2011)

Premiul „Nicolae Iorga”, din partea Fundației Culturale Magazin Istoric (2017)

Marele Premiu „George Apostu” (2017)

Premiul Media de Excelență 2017, acordat de „Făclia” (2017)

Marele Premiu al Festivalului de Literatură și Colocviile de Istorie „George Pop de Băsești” (2017)

Premiul „Centenarul Marii Uniri” din partea Muzeului Național al Literaturii Române (2018)

Premiul „Nichita Stănescu” pentru Opera Omnia al Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”, ediția a XXXI-a, Ploiești (2019)

Cetățean de Onoare:

Cetățean de onoare al Municipiului Gherla (2017)

Cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca (2018)

Cetățean de onoare al Municipiului București (2018)

Cetățean de onoare al Comunei Dumbrăveni, jud. Suceava (2018)

Cetățean de onoare al Municipiului Iași (2019)

Cetățean de onoare al Municipiului Baia Mare (2019)

Cetățean de onoare al județului Brașov (2020)

Cetățean de onoare al municipiului Beiuș (2020)


După mai bine de opt decenii de ani de când Beiușul a fost vizitat de un președinte al Academiei Române, (Alexandru I. Lapedatu în iulie 1935), în anul 2019, la invitația bancherului Ioan Degău, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop președintele celui mai înalt for științific al țării, însoțit de academicianul Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, au descins în urbea de pe Crișul Negru. Prezența lor a fost legată de comemorarea, pe 4 aprilie, a martiriului lui Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, respectiv de sărbătorirea, pe 19 aprilie, a Centenarului intrării Armatei Române în Beiuș. Cu această ocazie, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop a susținut conferința „File din istoria învățământului românesc transilvănean”, în sala Primăriei din Beiuș, umplută până la refuz de elevi, oficialități locale, iubitori de istorie și o serie de reprezentanți ai unor instituții din Bihor. Amfitrionul manifestării a fost lector univ. dr. Ioan Laza. „Un președinte al Academiei Române, în Beiuș, nu a mai fost de acum 84 de ani. În anul 1935 pe 6 iunie, la dezvelirea lucrărilor de for public închinate lui Ciordaș și Bolcaș, a fost prezent Alexandru Lapedatu, Ministru al Cultelor și Artelor, de trei zile președintele Academiei Române”, a precizat Ioan Laza. Din partea autorităților locale a luat cuvântul primarul Beiușului,

Petru Mlendea, iar din partea celor județene, prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu. „Omul Ioan-Aurel Pop aduce cu el erudiție, încredere și speranță. Vă admirăm și vă mulțumim. Iar la un an de la alegerea dumneavoastră în fruntea celui mai înalt for științific, vă dorim sănătate pentru binele științei”, a subliniat Ioan Mihaiu. Cel căruia i-a revenit onoarea să puncteze câteva din reperele biografice ale academicianului clujean a fost Vasile Todinca, cercetător științific la Muzeul Țării Crișurilor. „Recunoștința și respectul nostru se îndreaptă spre o personalitate distinsă a culturii românești”…

A urmat un moment emoționant, în care Ioan Degău a înmânat celor doi distinși oaspeți, Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan, câte o fotografie înrămată, de acum 84 de ani, cu Alexandru Lapedatu, în vizita lui de la Beiuș. În finalul manifestării, acad. prof. univ. dr. Ioan Bolovan a prezenta publicului beiușean volumul „Martiri bihoreni ai Marii Uniri”, apărut în acest an, sub egida Centrului de Studii Transilvane Cluj-Napoca, coordonatori fiind Ioan Degău și Ioan Laza. „Vă recomand să cumpărați această carte pentru a avea parte și carte, adică parte a memoriei istoriei a celor care au făcut România Mare și care și-au asumat sacrificiul suprem, cum a fost Bolcaș și Ciordaș. Sacrificiu oferit pentru durabilitatea Unirii. Ei și-au acceptat sacrificiul, care a venit în noapte de 3 spre 4 aprilie 1919”, a spus Ioan Bolovan”.

În luna mai 2020 prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române și prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru al Academiei Române au efectuat o vizită oficială în Beiuș, prilejuită de decernarea (ambilor) titlului ”Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș”.

Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop a depus, în Cimitirul din Deal o coroană de flori la mormintele martirilor dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș, la statuia și locul de odihnă veșnică al omului politic Gheorghe Crișan, precum și la monumentul din Parcul Central al Beiușului, ce eternizează memoria celor doi martiri mai sus amintiți. Distinsul oaspete a vizitat apoi Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, întreținându-se cu reprezentanți ai corpului didactic și elevi. La toate aceste momente a fost părtaș și prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române.

Referiri: - CV Ioan Aurel Pop; - Ioan Aurel Pop, în: acad-cluj.ro/pop-ioan-aurel/ (accesat 19 martie 2021, 13.31); - Pușcaș, Cristina Liana, Ioan-Aurel Pop la Beiuș: „Guvernanții să priceapă că cea mai bună investiție e în școală și profesori”, în: oradeaindirect.ro (accesat 19 martie 2021, 14.29); - Degău, Ioan, Suciu, Simion, Laza, Ioan, Beiușul și lumea lui, Vol. VI, Oameni de seamă din Țara Beiușului, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2021, p. 119-121.