vineri, 12 august 2022

LA MULȚI ANI, PAULINA MARIA CUCEU!



CUCEU, Maria, Paulina**. Cercetător științific dr. Director al Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române”. S-a născut în Cărăsău, Bihor, în 12 august 1947, într-o familie de intelectuali (tatăl, dascălul de țară Dumitru Colțea, fiind unul dintre cei mai importanți culegători de folclor din Bihor). Este căsătorită cu prof. univ. Ion Cuceu și are două fiice.

Studiile și le începe în satul natal, le continuă la Beiuș (Liceul ”Samuil Vulcan”, 1961-1965), pentru a și le desăvârși la Universitatea „Babeș-Bolyai", Facultatea de Filologie, secția Limba și literatura română (1965-1970), din Cluj-Napoca. În orașul de pe Someș, în aceeași perioadă, a urmat cursuri de etnografie.

După absolvirea facultății, a avut un parcurs profesional ascendent, grație unei pregătiri și unor activități de profund impact științific: profesor în învățământul preuniversitar (1970-1974), asistent universitar (1974-1986) la Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai"), filolog principal la Centrul de Științe Sociale, Sectorul de Etnografie și Sociologie (1986-1990), cercetător științific principal III, apoi II și I la Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române" (din 1990). În anul 1997 a obținut titlul de doctor în filologie, cu o lucrare de etnografie și folclor. Din 2011 este director institut la Arhiva de Folclor  a Academiei Române până în anul 2020.

Activitatea științifică a Mariei Cuceu se compune din 28 de studii, articole și recenzii, 35 de comunicări științifice, unele la conferințe și congrese peste hotare, 6 manuale de limba română pentru studenții străini (în colaborare), domnia-sa fiind autor sau coautor la alte 19 volume, în special de folclor și etnografie. Între aceste contribuții de reală valoare științifică și pedagogică, să le remarcăm pe cele închinate unor realități din zona Beiușului, zonă căreia Maria Cuceu i-a rămas „credincioasă" prin bună parte a activității sale: colaborarea la Antologie de cultură populară bihoreană (Oradea, 1970); Folclor literar din Bihor (1974); studiile: Terminologie agricolă din bazinul mijlociu al Crișului Negru; Nume topice culese din câteva sate din depresiunea Șoimi-Tinca; Obiceiuri agrare în Bihor; Contribuții la cercetarea obiceiurilor din Nimăiești-Bihor etc. îngrijește lucrarea: Cărăsău. Monografia unui sat de pe Crișul Negru, însoțită de o culegere de folclor a tatălui său, Dumitru Colțea.

Scrieri: Ritualul agrar al cununii la seceriş, Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2003;  Ion Cuceu, Maria Cuceu, Vechi obiceiuri agrare româneşti, I, Tipologie şi corpus de texte, Bucureşti, Minerva, 1988;  Ion Cuceu, Ion Şeuleanu, Maria Cuceu, Anamaria Petrean. Un cântec ritual de nuntă din Bihor. Cluj, Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, 2005; Ion Cuceu, Maria Cuceu, Ritualuri agrare româneşti, I, Pluguşorul înspaţiul românesc extracarpatic, Studiu introductiv şi corpus de texte, Cluj-Napoca,EFES, 2007; Ion Cuceu, Ion Şeulean, Maria Cuceu, Anamaria Lisovschi, Ritualurile de nuntă din Transilvania III. Oraţiile de nuntă , EFES, 2007; Ion Cuceu, Ion Şeuleanu, Maria Cuceu, Anamaria Lisovschi, Ritualurile de nuntă din Transilvania III. Cântece rituale din Transilvania (istorică), Cluj-Napoca, EFES; Ion Cuceu, Maria Cuceu, Ritualuri agrare româneşti, II, Oraţii după colind în spaţiul românesc intracarpatic, Studiu introductiv şi corpus de texte, 2008; Ion Cuceu, Maria Cuceu, Anamaria Lisovschi, Ion Şeuleanu, Ritualuri de nuntă în Transilvania. Strigături ceremoniale de nuntă (Din Arhiva de Folclor a Academiei Române), Cluj-Napoca, EFES, 2009

Referințe: - Degău, Ioan, Brânda, Nicolae, (coordonatori), Igna, Ioan, Beiușul și lumea lui. Studiu monografic. Vol. IV, Editura Primus, Oradea, 2009, p. 865  (I.I.  S. S.)