sâmbătă, 23 noiembrie 2024

DAN MARȚIAN (1936-2002). UN OM DE VALOARE NĂSCUT ÎN PETREASA. Ministru. Președintele Camerei Deputaților. Ambasador. Profesor universitar dr.

 


DAN, Marțian  Ministru. Președintele Camerei Deputaților. Ambasador. Profesor universitar dr.

S-a născut în satul Șoimuș, comuna Petreasa la 23 noiembrie 1936. A încetat din viață în 8 martie 2002. Părinții au fost țărani. A urmat școala primară în sat, cea elementară în Remetea (comună), Şcoala Medie Tehnică de Cooperație la Oradea, apoi Facultatea de Economie Generală în București, pe care a absolvit-o în anul 1955, Facultatea de istorie la Universitatea „Lomonosov” - Moscova, cu licență în 1960. Din acel an este cadru didactic universitar la Facultatea de Istorie-Filozofie a Universității din București, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare. Între anii 1961-1971 a desfășurat și activitate pe linie studențească; din 1971, până în toamna lui 1972 fiind și ministru pentru probleme tineretului și prim-secretar al UTC, perioadă în care ajunge în contradicție cu clanul Ceaușescu, ce începuseră minirevoluția culturală: „am avut divergențe de fond în ceea ce privește intenția lui (Nicolae Ceaușescu, n.n) de-a face din tineret un soi de vârf de lance în cadrul minirevoluției culturale” - mărturisește omul Marțian Dan. Spirit luminat, bihoreanul Dan Marțian a fost înlăturat rapid din cele două funcții avute. Retras din viața politică timp de 15 ani, apare fulgerător în evenimentele din Decembrie 1989, în nucleul de conducere - secretar al C(P)FSN (membru fondator din 22 decembrie 1989) în imediata apropiere a liderului Ion Iliescu. A fost președinte al Camerei Deputaților din primul Parlament  postdecembrist și copreședinte al Adunării Constituante (când se încropea noua Constituție). Demn și ferm din fire, nu accepta ceea ce îi contrazicea principiile și în mai 1992 își dă demisia și din FSN, ulterior PDSR. Reales deputat (de Vaslui) pe listele partidului ajunge vicepreședinte al Camerei Deputaților (1992-1996). În primăvara anului 2001 este numit ambasador în Portugalia. Se stinge din viață subit, în luna martie a anului 2002.

În perioada în care a îndeplinit funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Portugalia, Dan Marţian ''s-a distins prin spiritul său deschis şi înţelept, prin dorinţa de promovare a unor proiecte vizând dezvoltarea raporturilor dintre România şi Portugalia, atrăgându-şi, în acest fel, stima şi aprecierea autorităţilor portugheze'', se arăta într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din 8 martie 2002. La 12 martie 2002, a fost decorat post-mortem, prin decret prezidenţial, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru contribuţia remarcabilă adusă la edificarea şi consolidarea instituţiilor democratice şi la promovarea intereselor României. 

Bihoreanul Dan Marțian, președintele Camerei Deputaților a fost un susținător frecvent al redeschiderii Liceului Pedagogic, această școală de tradiție beiușeană. A fost activ implicat și în refacerea Monumentului martirilor dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș, operă de for public realizată de sculptorul Cornel Teodor Durgheu și dezvelită în 1996. 

Primul președinte postdecembrist al Camerei Deputaților are un bust în incinta Școlii Primare nr. 1 din Petreasa din 2016, opera sculptorului orădean Ioan Mihele. E  realizat din bronz și amplasat pe un soclu de granit. 

Referiri: - Crăciun, Ioan-Petrișan. Icoane de pe Crișuri, Editura Eurostampa, Timișoara, 2003, p. 107-109; - Bratu, Ruxandra, DOCUMENTAR: 80 de ani de la nașterea lui Dan Marţian, primul președinte după 1989 al Camerei Deputaţilor, Agerpress, 20 noiembrie 2015 agerpres.ro/, accesat în 11 februarie 2020).  (S. S.)