duminică, 20 aprilie 2014

DE ZIUA MUNICIPIULUI BEIUS

Repere istorice

*1263 – în Codexul de la Oradea apare prima menţiune despre Ioan, voievodul Beiuşului;
*În anul 1410, la 24 august, Paul Chapo, judele Beiuşului emite un document în care este atesta existenţa voievodului Petru de Beiuş şi a adunării cnejilor şi juraţilor, ceea ce dovedeşte faptul ca voievodul de Beiuş era „în fruntea unei adunări a tuturor fruntaşilor români din Beiuş şi din împrejurimi, ceea ce lasă să se întrevadă vechea autoritate a voievodului şi întinderea ei”. Beiuşul este menţionat ca oppidum cu jude şi juraţi;

*28.10.1451 – episcopul Ioan Vitez de Zredna declară Beiuşul „Oraş liber-Civitas” cu drept de sigiliu şi juraţi;
*În decembrie 1600, Mihai Viteazul în drumul său spre Viena poposeşte două zile la Beiuş, iar la plecare lasă pentru paza oraşului pe oştenii săi sârbi sub comanda lui Dimitrie Buzinca.
*19.04.1919 –  Bravii ostaşi români conduşi de maiorul Razoviceanu eliberează oraşul Beiuş – „… nu ştiu dacă primul soldat pe care l-am văzut era călare pe un cal alb, aşa cum l-am văzut între icoane, în casa tatii la Beiuş, pe Mihai Viteazul, dar mulţi din cei care au urmat maiorul Razoviceanu, după câte am înţeles, erau moţi de-ai lui Horea şi Avram Iancu, şi încă în opinci, dar cu puşti mitraliere în mâini” (Titus Roşu);
 

*Prin Hotărârea 35/1995 a Consiliului Local Beiuş, 19 aprilie a fost declarată Ziua oraşului Beiuş;
*Prin Legea nr. 391 din 30 septembrie 2003, oraşul Beiuş a fost declarat municipiu.

In 19 aprilie a.c. s-a sarbatorit Ziua Municipiului Beius. Manifestarile au inceput de la ora 10.00, in Sala mare a Primariei si au continuat in Parcul Central, incheindu-se la Lunca, prin depunerea de coroane de flori la Monumentul Martirilor dr. Ioan Ciordas si dr. Nicolae Bolcas, din centrul comunei.
Nu voi starui asupra participantilor, desfasurarii activitatilor - las asta in seama jurnalistilor - voi prezenta ceea ce nu apare in ziarele tiparite ori on-line, ceea ce doriti sa vedeti (cei care nu ati fost acolo ) sau sa revedeti, cei ce ati fost de fata.
Nu pot omite, totusi, prezenta Asociatiilor Pastratorilor de Traditii Militare
Datina Strabuna - Oradea
Deutschen Freikorps - Bucuresti
Traditii Militare - Bucuresti
precum si a Corului "Traian Mosoiu" din Oradea, dirijor prof. Ioan Stefan Fluieras, pe care ii felicit si in acelasi timp le multumesc pentru prestatia domniilor lor. 
Un gand bun pentru col.r.drd. Dan Poinar, caruia i se datoreaza momentele din filmul ce urmeaza.
Si, in incheiere, sa nu uitam ca este a 95-a sarbatorire a Sfintelor Pasti in libertate - sa ne oprim o clipa gandul asupra acelor eroi carora le-o datoram.

HRISTOS A INVIAT!

Simion Suciu