vineri, 21 martie 2025

IOAN AUREL POP - PREȘEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE ȘI IOAN BOLOVAN - MEMBRU CORESPONDENT AL ACADEMIEI ROMÂNE LA BEIUȘ. Conferința "Horea, Cloșca și Crișan între dreptate socială și demnitate națională". Lansare de carte - Românii din Crișana în vremea Revoluției de la 1848

 Beiuș, 21 martie 2025 . Într-o zi frumoasă, de primăvară, la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” (fostul Teatru al Armatei) președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop a susținută Conferința " Horea, Cloșca și Crișan între dreptate socială și demnitate națională ". Domnul Ioan Aurel Pop nu vizitează pentru prima oară Beiușul, aceasta este, după știința mea, a treia oară, prima fiind în 2019, când a susținut o conferință despre învățământul românesc, apoi în octombrie 2021, când i s-a decernat titlul Cetățean de onoare al municipiului Beiuș. A fost însoțit de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, cercetătorul științific I la Muzeul Țării Crișurilor, dr. Vasile Todinca, dr. Augustin Țărău, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor, profesorul de jurnalism Ioan Laza, lector al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării la Universitatea din Oradea, dar și de prefectul Județului Bihor, Marcel Daniel Dragoș, primarul Beiușului, Gabriel Popa și bancherul Ioan Degău.

În drum spre Beiuș, cele două personalități ale culturii românești, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop - președintele Academiei Române și prof. univ. dr. Ioan Bolovan - membru corespondent Academiei Române, s-au întâlnit cu locuitorii satului Prisaca Beiușului, cu ocazia a 445 de ani de atestare documentară a Satului Prisaca Beiușului.

Foto: Gh. Petrila
Următoarea escală a avut loc în Parcul Mihai Eminescu din Beiuș, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, unde sa depus o coroană de flori și a avut loc o întâlnire cu elevii Liceului vocațional pedagogic Nicolae Bolcașș.

Foto: Ioan Curpaș
Apoi, în fața unui auditoriu de peste 400 de oameni, beiușeni, orădeni, oameni din Țara Binșului, elevi, ba chiar și o delegație din Ciuruleasa președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop a susținută Conferința " Horea, Cloșca și Crișan între dreptate socială și demnitate națională ", o adevărată lecție de istorie. În avanpremiera conferinței au mai vorbit dr. Vasile Todinca, primarul Beiușului și prefectul județului Bihor. Moderator a fost Ioan Laza. 


După „Conferința " Horea, Cloșca și Crișan între dreptate socială și demnitate națională " a avut loc lansarea cărții Românii din Crișana în vremea Revoluției de la 1848 , autori Augustin Țărău și Vasile Todinca. Cartea a fost prezentată de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespons al Academiei Române.


Augustin Țărău, unul dintre autorii volumului, a vorbit despre perioada de cercetare la tipărire și despre importanța acestui document, cred eu, unic, un document care adună multe alte documente, de la arhive , dar și din presa vremii.

Manifestarea sa încheiat cu un moment artistic susținut de Gheorghe Marinel David și doi copii de la Casa de cultură beiușeană: Renata Ioana Magda și fratele ei.



Ar mai fi de adăugat participarea la această manifestare a elevilor de la Școala gimnazială nr. 1 din Căbești, insoțiți de profesoarele Angela Botez și Aneta Tirla dar și a unor delegații din Câmpeni și Ciuruleasa.