sâmbătă, 4 ianuarie 2025

LA MULȚI ANI, CORNEL SALVATOR PALLADI!

 


PALLADI, Cornel Salvator */**/***. Constructor de viori cu goarnă. S-a născut în Beiuș, în 3 ianuarie 1946. Este urmașul unei familii care locuiește în Beiuș de peste 300 de ani.

A urmat școala primară, gimnaziul (1960) și școala de arte și meserii (1963) în Beiuș. Apoi și-a completat studiile, urmând liceul, școala tehnică de construcții și școala de maiștri.

A muncit la diverse întreprinderi din Beiuș, o bună parte la Întreprinderea „7 noiembrie” din Beiuș, de unde s-a și pensionat, din funcția de șef de producție, în anul 2009.

Fire întreprinzătoare, și-a deschis, acasă, un atelier unde a avut peste 20 de angajați. Prima vioară cu goarnă a construit-o pentru fiul său, Dacian, în vremea când acesta era la liceu. „Când Dacian a ajuns la liceu, în orchestra liceului era un băiat care avea o vioară cu goarnă. Mi-a spus: «Tati, mi-ar trebui și mie o vioară cu goarnă.» Eu nu eram străin de prelucrarea lemnului, fiindcă terminasem și școala de arte și meserii, cum era în acel timp. Ulterior m-am profilat în construcții de mașini, deci știam să lucrez și cu metalul. M-am apucat să fac viori cu goarnă, eu fiind o fire foarte curioasă, iar ideea era să descopăr ceva nou”.

Construiește viorile într-un atelier modern și foarte bine utilat. Studiile, dar mai ales practica i-au creat deprinderi în lucrul cu lemnul și metalul. Dar foarte important, a cântat 30 de ani, din 1962 până în 1992, la saxofon și la clarinet, simțul muzical ajutându-l foarte mult în munca sa.

Viorile sale sunt construite pe baza unui concept asemănator viorii create de John Matthias Augustus Stroh, la începutul anilor 1900, dar dintr-o singură bucată de lemn, ceea ce nu permite dezacordarea, goarnele le confecționează singur, din tablă de cupru, de asemenea și aparatele de rezonanță. Practic, o vioară este construită, de la început până la sfârșit, doar prin munca sa, în afară de corzi, totul este confecționat manual.


Este căsătorit cu d-na Eugenia Palladi, prima femeie din Țara Beiușului, care la vârsta de17 ani apărea ca interpret popular la postul public de televiziune, în anul 1966.

Au împreună un fiu, Dacian, și o fiică, Lavinia, și aceștia având aptitudini muzicale.

În 2 septembrie 2021, Palladi Salvator Cornel a fost declarat „Tezaur uman viu”.

 Referiri:- Interviu realizat cu Salvator Cornel Palladi, septembrie 2021.  (S. S.)