marți, 24 ianuarie 2017

Mica Unire la Beiuș



          Marți, 24 ianuarie 2017, ora 11.00,în Parcul Central din municipiul Beiuș, aproximativ 200 de persoane au participat  la depunerea de coroane prilejuită de aniversarea a 158  de ani de la Unirea Principatelor Române Muntenia și Moldova.
          Printre participanți s-au numărat senatorul Cornel Popa, deputatul Gheorghe Bogdan, primarul Petre Caluș Mlendea alături de viceprimarul Ovidiu Dăescu, consilieri jmunicipali, comandantul garnizoanei lt. col. Angelin Buf, cadre militare în rezervă și în retragere, profesori, elevi, cetățeni ai municipiului.




         Manifestarea a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul ortodox de Beiuș pr. Marian Popa, urmată de o rugăciune a protopopului greco catolic de Beiuș Zorel Zima.

Primarul Petre Caluș Mlendea a rostit o scurtă alocuțiune. 
A urmat depunerea de coroane și jerbe de flori la Monumentul Martirilor Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș. S-au depus  coroane din partea Senatului României, a Camerei Deputaților, Primăriei, Consiliului Local, Unității Militare 01343 Beiuș, Poliției Beiuș, Detașamentului de Pompieri Beiuș. Au mai depus coroane ANCMRR Filiala Beiuș, instituțiile beiușene, școlile și Asociația Avram Iancu Beiuș. Partidele nu au depus coroane de flori.
       Ceremonia s-a încheiat cu tradiționala Horă a Unirii.
       Chiar dacă afara au fost doar câteva grade, am avut un cer senin, fără pic de nor, și un "soare cu dinți" care a mai imblânzit gerul de afară. Ceremonia, la care au participat și mulți copii, a durat circa 50 de minute. 
      Un regret am simțit cînd am văzut că de Ziua Unirii, preoții celor două culte - ortodox și greco-catolic - au oficiat slujbe separate. Înainte de 2008, slujbele religioase se oficiau împreună, de către toți reprezentanții cultelor. Deh, alte vremuri... Dar asta e o altă poveste.


Simion R. Suciu


Galerie foto