PAPP, Terentie **. Preot. S-a născut la 8 aprilie 1863 în Buntești. A încetat din viață în 8 august 1923 la Buntești. Este ultimul descendent pe linie bărbătească din arborele genealogic al preotului Luca, cu care se încheie șirul preoților din aceeași familie - tată, fiu - care au slujit vreme de 225 de ani la altarul bisericilor cu hramul „Buna Vestire" din Buntești. A încetat din viață în 6 august 1923.
A absolvit 6 clase gimnaziale la Beiuș, în 1886. A urmat studii de teologie la Institutul Teologic din Arad între anii 1885-1886. A susținut examenul de „calificație preoțească” pentru clasa a III-a la Arad în anul 1888.
A fost hirotonit întru preot, la Arad, în data de 24 aprilie 1893 pentru Parohia Ferice, ca administrator parohial, de către episcopul Ioan Mețianu al Aradului. După decesul lui Ioan II Pap, în prezența protopopului Vasile Pap al Vașcăului și a unui mare număr de credincioși adunați în biserica din Buntești, în august 1894, a fost ales preot în localitatea natală. Părintele Terentie a administrat Parohia Ferice până la 2 iunie 1908, când a fost numit aici Terențiu Popa, care era administrator și preot la Poienile de Jos, cum se scrie atunci.
„E interesant a ști ceva din trecutul acestei parohii (Buntești – na). Biserica veche a fost ridicată din stăruința lui popa Luca, strămoșului răstrămoșul actualului pre Terentie Papp. Popa Luca venise acolo la anul 1699 din Mărgău (Ardeal), căci comuna aceasta trecuse numai la credința ortodoxă. sa ia conferit parochia Buntești, dându-i totodată și un decret prin care se spune că în această parohie, cât va fi urmat din familia aceasta, de »spiță bărbătească« și se va dedica carierii preoțești, să slujească altarului la biserica aceasta.[1].
La 14 aprilie 1907 el a participat la Beiuș la adunarea populară de protest împotriva legii lui Apponyi care urmărea maghiarizarea românilor prin școlile confesionale. În zilele de 26 și 27 august 1907 a avut loc la Beiuș alegerea părintelui Vasile Lucaciu ca deputat în Dieta de la Budapesta. La alegerea acestui mare luptător pentru drepturile românilor din Transilvania au participat și credincioșii din Buntești și Lelești, însoțiți de preotul Terentie Papp. Amintim că preotul Terentie, era membru al Partidului Național Român în 1910, sa opus înființării unei școli primare de stat maghiare în comuna Buntești, îndemnându-i și pe enoriași ca să se împotrivească acest act. La 29 septembrie 1907 a sosit în Beiuș Episcopul Aradului Ioan I. Papp, originar din Pocioveliște. Aici, el a fost întâmpinat, printre alții și de părintele Terentie Papp. Visul pentru care el a militat, unirea tuturor românilor într-un stat național unitar, sa realizat la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918. Încoronarea regelui Ferdinand I ca rege al tuturor românilor în catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, la 15 octombrie 1922, la 15 octombrie 1922, la 15 octombrie 1922, la 19 octombrie 1922. biserica despre bunătatea îndemnându-i pe credincioși să urmeze credința părinților și să fie permanent în legătură cu Dumnezeu; să stăruiască în rugăciune și priveghere, să se jertfească și să fie uniți toți românii. Părintele din Buntești sa preocupat și de bunăstarea materială a enoriașilor. în acest scop a înființat în parohie, în anul 1920, împreună cu alți sătenii de progres, cooperativa „Deșteptarea”, după statutele cooperativelor sătești, fiind președintele. El voia să-i trezească pe „poporeni” din „pasivitatea față de tot ce i-ar înălța la chemarea lor ca cetățeni români în România Mare și ca să progreseze și ei pe terenul economic național.
La data de 1 august 1921 el și-a prezentat demisia din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Cooperativei din pricina unor oameni nechemați, care se amestecau în afaceri și nu voiau să se conducă după evidențe, ci după bunul plac.
În vara anului 1923 sa îmbolnăvit, încredințându-se, la 8 august 1923, conducerea oficiului parohial preotului Ilie Lucuța din Șebiș. Boala sa sa agravat, iar in 26 august 1923, candela vieții sale pământești sa stins pentru totdeauna.
Referiri : - Petru E. Papp, Din trecutul Beiușului, Pagini de glorie și de jertfe, Tipografia Doina, Beiuș, 1928, p. 62-64; - Morgovan, Ioan, File din istoria Parohiei Ortodoxe Buntești. Contribuții monografice , Editura Buna Vestire, Beiuș, 2009, p. 30-32. (SS)