marți, 14 ianuarie 2025

FRANCISC MATEI ( 1913 - 2003)

 


MATEI, Francisc ***. Profesor de educație fizică. Antrenor. Sportiv de performanță, participant la Olimpiada de la Berlin în 1934. Arbitru național și internațional de atletism. 

S-a născut la 8 ianuarie 1913 în comuna Balc, județul Bihor. S-a stins din viaţă în 12 aprilie 2003, fiind înmormântat lângă soţia sa, în Cimitirul din Deal din Beiuş.

La 3 ani îi moare tatăl în război, rămânând doar cu mama sa. A absolvit Liceul „Gojdu” din Oradea în 1930 şi Institutul Superior de Educaţie Fizică din Bucureşti, în 1936, când mama sa mută la Bucureşti cu el, pentru a munci aici şi pentru a ajuta. În învățământul a nivelului II și gradația de merit și a funcționat fără întrerupere la următoarele școli: Liceul Militar „Nicolae Filipescu” din Predeal, Şcoala Normală de Băieţi „Solomon Haliță” din Năsăud, Liceul de Băieţi din Sighişoara, Liceul de Băieţi „Mircea”. cel Bătrân” din Constanţa, Școala Normală de Băieţi din Buzău (profesor și subdirector), Liceul Mixt din Căreii Mari (profesor și director), Școala Pedagogică de Educație Fizică din Predeal, Şcoala Pedagogică Mixtă din Oradea, Şcoala Medie Nr. 1 din Oradea (actualul Liceu “Gojdu”). La Liceul “Samuil Vulcan” din Beiuş a funcţionat ca profesor de educaţie fizică şi ca responsabil al Şcolii Sportive de la 1 septembrie 1958 până la 1 septembrie 1973 când se pensionează. Continuă și după pensionare o muncă susținută pentru pregătirea cadrelor sportive.

În 1934 a participat la Olimpiada de la Berlin, făcând parte din lotul olimpic de gimnastică a ANEFS (echipa națională). Profesor a 90% din actualii profesori de sport din Bihor (an de referință: 2003). Pedagog eminent, purtător al faimei sportive a oraşului Beiuş (prin sportivi, lucrări etc.). A lucrat în continuare pe baza sportivă a școlii și la stadion cu o serie de elevi, inclusiv cu nepoata sa, Coralia-Dorothy, pe care a pregătit-o, cu succes, pentru admiterea la Educație fizică. Dintre sportivii pregătiți putem aminti pe următorii campioni: Traian Sudrigianu - deținător a opt recorduri naționale, component al echipei naționale de atletism alături de Iolanda Balaș, Ioan Mărculescu, Geta Bulc, Carol Olah, Vasile Obreja, Vasile Mureșan, Gheorghe Popa Bota, Viorel Boiţ, Ilie Puia, Milu Raţ (plecat în SUA, care la apreciat enorm), Vasile Marcu, Vanda Tempeanu, Bernard Walter şi mulţi alţii. În îndelungata sa activitate pe tărâmul educației fizice și sportului a pregătit numeroase cadre de sportivi cu performanțe, a condus diferite tabere sportive, a activat ca antrenor la multe altele și a fost arbitru la mulțime naționale și internaționale.

Francisc Matei și echipa de atletism
de la Liceul Vasile Lucaciu din Cărei.
Foto: https://www.buletindecarei.ro/


Pentru valoroasa și cuprinzătoarea sa activitate didactică și sportivă a fost distins cu “Medalia Muncii” clasa a Va, cu medalia “Merite Sportive” clasa a III- și clasa I și cu Diploma de Onoare conferită de către Federația Română de atletism. Prin HCL   44/15.10.1999 i sa decernat titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Beiuş.

Pentru foștii elevi și pentru profesorii de educație fizică și sport, ieșiți de sub îndrumarea cea bună, făclia – Matei Francisc, rămâne veșnic neștearsă. This făclie de învăţătură şi pilduitoare viaţă a fost aşezată, stinsă trupeşte în această primăvară, la „catedra cimitirului din Deal” a Beiuşului, în şirul iluştrilor, pentru a învăţa generaţiile cu învăţătura cea bună. Învățătura cea bună dăruită cu generozitate și onestitate, filă cu filă, din cartea vieții profesorului Matei Francisc înseamnă mult pentru cei care au cunoscut, pentru foștii săi elevi și pentru profesorii de la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan”. O viață pentru alte multe vieți! O viață de dascăl absolut, din care s-au hrănit zeci de generații. Hrană individuală, întru creșterea lacomă, în capacități fizice și morale. Dincolo de creștere musculară și dezvoltare fizică prof. Matei a învăţat pe cei din preajmă totul despre tenacitate. Tenacitatea profesorului Matei Francisc însemna strădania cu care rămâne neclintit în acțiunile sale de antrenor și profesor de sport, neabătut de la credința în victoria câștigată prin muncă perseverentă. Muncă consumată în sudoare și osteneală musculară, energizată mereu de o dârzenie psihică inepuizabilă. Antrenorul de lot național în atletism și profesorul de educație Matei Francisc avea cultul personalității și în același timp era un maestru în sugestopedia performanței pe care o insufla sportivilor, pe care-i conducea spre titluri de campioni județeni și naționali. Profesorul, neobositul și dârzul profesor Matei Francisc a dat viață proverbului „Minte sănătoasă în corp sănătos    gravat în sufletele adolescentine ale băieților și fetelor, aspiranți la frumusețea fizică și morală. Timpul de a fi al profesorului şi Cetăţeanului de Onoare al Beiuşului, Matei Francisc, aici pe pământ, a fost o bună şi serioasă învăţătură despre înţelepciune. Înţelepciunea profesorului Matei Francisc a însemnat postură morală demnă, echilibru faţă de sine şi de alţii, existenţă etică, împăcare cu sine ”.

Referiri : - Dărăbăneanu, Ioan, Pro memoria. Prof. Francisc Matei (1913-2003) ,   în:   ”Luna cinstirii”, Foaie scoasă de Primăria Oraşului Beiuş. Un. 10, aprilie 2003, p. 5; - Degău, Ioan, Brânda, Nicolae   (coordonatori), Igna, Ioan, Beiușul și lumea lui-studiu monografic, Vol. IV, p. 911-912. (II, SS)