duminică, 12 ianuarie 2025

RABINUL ERNEST NEUMANN (1917 - 2004)

 


NEUMANN, Ernest**.  Rabin. S-a născut la 12 ianuarie 1917, în localitatea Ceica, județul Bihor. Părinții săi, Wilhelm Neumann și Berta, au fost salariați la o moară de ulei. A încetat din viață la 21 aprilie 2004 în Timișoara. 

A fost rabin și conducător comunitar și spiritual evreu în România, îndeplinind funcția de prim-rabin, apoi mare rabin al comunității evreilor din Timișoara (1949-2004). De mic era poliglot, vorbind maghiara, româna, idiș, ebraică și încă de la vârsta de patru ani a învățat să citească și să scrie în ebraică.

A urmat clasele primare în localitatea natală, iar apoi gimnaziul izraelit ortodox din Oradea, unde a luat și ore de Talmud. Și-a continuat studiile la liceul român unit „Samuil Vulcan” din Beiuș, clasându-se pe primul loc la examenul de bacalaureat, din cei 50 de absolvenți. Ulterior, a studiat între anii 1935-1940, la Institutul Seminarului Rabinic Superior Országos Rabiképzõ Intézet Budapest din Budapesta, la care, încă de la înființare, s-a pus condiția ca, paralel, seminaristul, după trecerea examenului de admitere, să fie totodată student al Universității de Științe Pázmlány Péter din capitala Ungariei, la facultățile de filosofie, limbi semite și istorie orientală. A obținut, în 1940, titlul de doctor în filologie și istoria antică. După Diktatul de la Viena a reușit să ajungă de la Budapesta la Beiuș, cu ajutorul unor contrabandiști, și a locuit apoi o vreme la București, la sora lui. La o lună după rebeliunea legionară, a ascultat la Templul Coral o cuvântare a șefului rabin de atunci, Alexandru Șafran, care l-a marcat profund și l-a determinat să-și asume misiunea de rabin. Începând cu 3 aprilie 1941 a fost angajat al comunității evreiești timișorene, lucrând atât ca rabin la sinagoga din Fabric, cât și ca profesor la Liceul Israelit și ziarist.

Sub pseudonimul „Năuneanu" a colaborat la revista Lupta patriotică, periodic al Uniunii Patrioților (din care făcea parte și George Călinescu). După instaurarea dictaturii antonesciene a fost trimis într-un lagăr de muncă forțată, la Filiași, dar în urma intervențiilor Comunității, a fost eliberat după două săptămâni și a continuat să țină îndrăznețe predici de încurajare pentru conaționalii săi în toate templele, îi îmbărbăta pe orfani și familiile rămase fără bărbații deportați la muncă silnică, despre care cei rămași acasă nu mai aveau nici un fel de vești.

A scris articole pe teme de politică externă, comentarii, opinii despre evoluția lumii și despre necesitatea modernizării postbelice.

Neumann s-a căsătorit în 9 mai 1948. Nunta a avut loc la sinagoga din Fabric, în prezența a aproximativ 2.000 de oameni. Soția sa, Edit Fuchs, era originară din Sighetu Marmației, a supraviețuit deportării la Auschwitz. Între timp Lupta Patriotică s-a transformat în cotidianul Banatul, dar rabinul, căsătorit și având un copil, a renunțat la activitatea ziaristică, deși i-a fost aproape de suflet. În 1 septembrie 1949, a dobândit, în alegeri, titlul de prim-rabin al comunității evreiești neologe din Timișoara, ca urmaș al prim-rabinului dr. Iacob Singer. A fost, totodată, un adept al ecumenismului, fiind în relații foarte bune cu ceilalți capi ai bisericii din Timișoara.


Rabinul Ernest Neumann și
Mitropolitul Nicolae Corneanu

Era un apropiat al mitropolitului Nicolae (Corneanu n.n.) și al episcopului catolic Sebastian Kräuter, cu credința ca „prin mijlocirea credinței în același unic Dumnezeu, să facem pe toți păstoriții noștri să devină o familie unitară, ținând seama de adevărul evidențiat de profetul Maleahi: «Oare nu avem cu toții același Părinte ceresc, oare nu același Dumnezeu ne-a creat pe toți?»”. Motto-ul său a fost o frază a profetului Amos: „Căutați binele și nu răul, ca să trăiți”.

Referiri: Crăciun, Ioan Petrișan, Icoane de pe Crișuri,  Editura Eurostampa, Timișoara, 2003, p. 213, 214; - Păun, Liana, TIMIȘOARA UITATĂ Ernest Neumann, rabinul care a venit la Timișoara în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în: pressalert.ro, 12 martie 2017.   (S. S.)