vineri, 27 august 2010

NEAMUL ROMÂNESC NU PIERE

 Din când în când trebuie să ne amintim ce am fost şi să ne privim în oglindă CINE SI CE SUNTEM. Să nu lăsăm să piară suflul românesc. Să nu ne lăsăm călcaţi în picioare de ciuma portocalie. Altcumva, nu se ştie CINE, CE ŞI CUM VOM MAI FI! Să ne amintim cuvintele MAREŞALULUI ANTONESCU!


Nimeni nu are dreptul să ne ia ce este al nostru, al românilor. Nimeni nu are dreptul să ne confişte viaţa. Dacă va fi nevoie, VOM MURI, si tot nu o să ne poată face nimic. Nu suntem rudele sărace ale niciunei naţiuni, suntem o naţiune demnă, cu tradiţii, cu vechime de când lumea (izvoarele istorice menționează anul 1900 î. Hr. - Dacia). Nu am fost şi nici nu suntem barbari - pt. comparaţie Inchiziţia, Dinastia Tudorilor ş.a.  Chiar dacă o ducem greu, este din cauza unor indivizi pe care, jumătate din noi, din greşeală, nebăgare de seamă sau prostie, i-am cocoţat în vârful parului. Dar tot noi, mult mai mai mulţi decât jumătate o să-i dăm jos... dacă nu cumva o să transformăm parul în ŢEAPĂ... 
Aviz amatorilor - POPORUL ALEGE, NU ESTE ALES!

Vă propun spre lectură o  PRELUARE DE PE  http://telecinemateca.com/odessa-in-flacari-filme-romanesti/

 ODESSA IN FLACARI

“ Odessa in flacari”, realizat in anul 1942, intr-o coproductie romano-italiana este consemnat in istoria cinematografiei europene si nu numai, o capodopera a genului. Despre el ramasesera doar cateva cronici, unele consemnari, fotografii si afise.
Avand ca subiect drama refugiatilor din Basarabia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca si a ororilor comise de trupele NKVD filmul a fost interzis dupa ocuparea tarii de catre Uniunea Sovietica, iar protagonistii acestuia aruncati in inchisori. Depus in arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate intr-un cadru restrans, multi ani “ Odessa in flacari” a figurat doar in registrul de evidenta al arhivelor, apoi a disparut din scripte. Dupa decembrie 1989, unii cercetatori in istoria filmului au cautat zadarnic sa dea de urma peliculei, investigatiile ducand la concluzia ca ea a fost confiscata de “ consilierii sovietici” din perioada ocupatiei, dupa care a fost scoasa din evidente, de catre Directia presei si tipariturilor, fosta cenzura. S-a mai descoperit ca Securitatea a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de razboi din perioada 1940-1944, considerate fasciste si “imperialiste”, dusmanoase “oranduirii socialiste”.
Capodopera cineatografica apartine regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiti ai timpurilor sale. Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kiritescu. “Odessa in flacari” urma traditia inaugurata de primul mare film romanesc din 1912, care omagia victoria trupelor romane in Razboiul de Independenta din 1877.
“Odessa in flacari” este o pagina vibranta de istorie, aratand lumii, in 1942, la Festivalul de la Venetia – unde de altfel a castigat Marele Premiu – ce inseamna ocupatia bolsevica si teroarea stalinista. Timp de mai bine de o jumatate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic. Nici nu putea fi vorba sa se dea in vileag drama Basarabiei si a Bucovinei de Nord, atata vreme cat la Bucuresti se afla la putere un regim obedient Kremlinului.