joi, 12 aprilie 2012

CASELE DE PAŞTI - DARUL DE SĂRBĂTORI DE LA HABITAT BEIUŞ

Habitat alături de Cireşarii mai construiesc o „Casă de Paşti”

30 de voluntari din zona Beiuşului şi Oradea au ridicat până la acoperiş în săptămâna Mare încă o locuinţă pentru o familie sărmană din Căpâlna


După ce săptămâna trecută Habitat pentru Umanitate Beiuş împreună cu voluntari din România, Germania şi Irlanda de Nord au ridicat trei garsoniere pentru tineri crescuţi în familii adoptive, luni, cei de la Habitat au început lucrul la o nouă Casă de Paşti. Locuinţa va fi construită în localitatea Căpâlna exclusiv cu voluntari români. Primii care au răspuns invitaţiei la voluntariat sunt membrii fundaţiei Cireşarii care au lucrat timp de doua zile la ridicarea locuinţei şi au participat financiar la construcţia acesteia.

Împreună cu Habitat Beiuş şi Cireşarii, indiferent de confesiune, am învăţat că postul în Săptămâna Mare e mult mai eficient dacă punem şi umărul la treabă. Această Săptămână Mare e un început al unei colaborări în beneficiul celor nevoiaşi. O sa mai auziţi de noi. Până deseară acoperim şi casa.” spune pastorul Vladimir Pustan, voluntar în cadrul proiectului şi membru fondator al Habitat pentru Umanitate Beiuş

Beneficiarii locuinţei sunt nişte oamei sărmani din Căpâlna. În ultimii ani ei au trăit permanent cu teamă că locuinţa veche se va surpa peste ei şi peste cei trei copii. După ploile abundente ce au avut loc în 2005 casa a început să se degradeze accentuat an de an pentru că nu avea fundaţie ci fusese construită acum 50 de ani din vaioagă direct pe pământ. Astfel a ajuns în prezent să aibă crăpături mari şi să-i fie afectată structura de rezistenţă. Aflând de problema lor, Habitat le-a sărit în ajutor şi a organizat o campanie de strângere de fonduri de Crăciun. Odată cu dezgheţul s-a turnat şi fundaţia, iar în aceaste zile se lucrează la ridicarea locuinţei.

„În urmă cu 13 ani, în cadrul proiectului Eclipsa99, ambasodorul Rosapepe îi spunea unui jurnalist care îl întreba că ce face el pe şantierul Habitat. Acesta a răspuns: Veniţi la Beiuş să vedeţi ce pot face americanii şi românii împreună! Azi la Căpâlna putem afirma cu tărie că am progresat enorm. Aşa că vă invit să veniţi la Căpâlna să vedeţi ce pot face românii alături de români!” afirmă Adrian Ciorna, fondatorul Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Alături de voluntari au lucrat şi directorul Habitat Beiuş, Mircea Jurcan, precum şi trei din membrii fondatori ai asociaţiei: Adrian Ciorna, Vladimir Pustan şi Marcel Coroiu. Emoţia, uimirea şi bucuria se citea pe chipurile beneficiarilor Ioan şi Catrina care n-au mai avut atâţia oameni în curte în viaţa lor. Ei au lucrat ca furnicile cot la cot cu ceilalţi voluntarii.

Sponsorii care au făcut posibil ca acest eveniment să aibă loc sunt: Lafarge, Faist Mekatronic, Endles SRL, Druch Service, Dorulet Comimpex SRL, Eternal Beauty SRL, Nexia Consulting SRL, Lampart Trade, Mobiversal SRL, Benvenuti, Liliana Pop, Artistii plastici din zona Beiuşului, Fundaţia Cireşarii, Bisericile Penticostale Sf. Treime din Beius si Exodus din Pantăşeşti


„Casa de Paşti” a fost finalizată

După numai o săptămână de muncă, voluntarii şi beneficiarii Casei de Paşti şi-au dus la bun sfârşit misiunea.


Deşi luni, 2 aprilie, în Oradea bătea un vânt siberian, mai mulţi voluntari veniţi de la două şcoli din Germania şi de la două biserici din Irlanda de Nord nu s-au speriat ci au început lucrul decişi ca la finalul săptămânii în locul în care se afla o fundaţie să lase o casă. Pe parcursul săptămânii lor le-au sărit în ajutor 20 de voluntari români, angajaţi ai companiei Faist Mekatronic din Oradea care au ajutat la pregătirea acoperişului şi montarea ţiglei. Astfel, după doar cinci zile, lucrul care multora li se părea imposibil s-a împlinit: locuinţa a fost ridicată şi inaugurată vineri, 6 aprilie.

„Sunt foarte bucuroasă să ma aflu în Oradea. Iubesc ceea ce fac aici, iubesc Habitat şi ceea ce reprezintă şi îmi face mare plăcere să-i ajut pe alţii, atât cât pot, după puterile mele.” mărturiseşte Liz Fleming, o sepuagenara din Irlanda de Nord care a ţinut neaparat să vină în România pentru a participa la acest eveniment.

Beneficiarii Casei de Paşti sunt trei tineri care au crescut în familii adoptive şi care au lucrat toată săptămâna alături de voluntari. Poveştile lor de viaţă sunt impresionante, însă au trăit tot timpul cu speranţă. Cel mai important vis li s-a împlinit acum, acela de a avea o locuinţă a lor. La ceremonia de inaugurare emoţia s-a putut citi pe chipul lor, iar lacrimile de bucurie s-au revărsat atât pe chipul lor cât şi pe feţele voluntarilor. Au fost rostite cuvinte frumoase, iar beneficiarii au primit cheile, câte o Biblie şi flori din partea voluntarilor. În schimb voluntarii au fost răsplătiţi cu aplauze, multă afecţiune, diplome şi o plachetă inaugurală.

„Mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să finalizăm şi acest proiect. Le mulţumim acestor oameni minunaţi care au venit din toate colţurile lumii pentru a-i ajuta pe nevoiaşi. Le suntem profund recunoscători şi companiilor Lafarge, care ne-a sprijinit cu ciment, precum şi celor de la Faist care ne-au ajutat cu bani şi forţă de muncă. Implicarea şi dăruirea pe care le-au arătat cu toţii e o dovadă că bunătatea şi iubirea aproapelui nu au frontiere şi că acestea se regăsesc peste tot, inclusiv la români.” spune Marcel Coroiu, preşedintele Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Voluntarii care au participat la eveniment sunt originari din nouă ţări: Canada, China, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda de Nord, Româna, Turcia, SUA.