miercuri, 25 septembrie 2013

Drum bun, Geo!


Regizorul Geo Saizescu, în vârstă de 81 de ani, a murit, luni seara.
Am aflat de la radio si doar azi am ajuns in fata unui calculator. Ce nu se spune este ca dl. Geo Saizescu alaturi de d-nii Tudor Caranfil, Bob Calinescu si alti profesionisti ai cinematografiei romanesti au indrumat miscarea cinematografica de amatori pana in 1989 si chiar dupa. L-am cunoscut pe dl. Geo Saizescu - un om deosebit. Domnia sa si cu regretatul Bob Calinescu mi-au pus Krasnogorsk-ul iar apoi, prin 1988, Arriflex-ul in mana... Sunt multe de spus dar... acum, nu-mi ramane decat sa rostesc cu tristete:
DRUM BUN, PRIETEN DRAG!!!
 
Geo Saizescu sa născut pe 14 noiembrie 1932, în comuna Prisăceaua, judeţul Mehedinţi. A fost un regizor, scenarist şi actor român. S-a remarcat de-a lungul timpului ca un cineast singular prin consecventa cu care se consacra comediei satirice intr-o conjunctura politica nefavorabila genului. Primul film regizat de Geo Saizescu a fost "Aventurile bravului soldat Svejk" (1956). în 1958 a scris scenariul și a regizat filmul "Doi vecini". Au urmat: "Un surîs în plină vară", (1963), "Dragoste la zero grade" (1964), "La porțile pamantului" (1965), "Balul de sîmbăta seara", (1968), "Astă seară dansăm în familie" (1972), "Păcala" (1973), "Eu, Tu și Ovidiu" (1977), "Santaj" (1980), "Grăbește-te încet " (1981), "Secretul lui Bachus" (1983), "Sosesc păsările călătoare" (1984), "Secretul lui Nemesis" (1986), "Harababura" (1990) etc.

Umorul său sănătos, de care s-a ocupat la modul cel mai serios, ne-a cucerit pe toți.

Geo Saizescu a fost membru fondator și doctor honoris causa al Academiei DacoRomâne, un nemuritor al acesteia.

A lăsat drept moștenire o imensă operă de creație cinematografică, lucrări de referință pentru cei ce vor veni. A reușit să formeze o clasă de urmași și a dovedit că a fost și un bun profesor, un om de mare onoare, care a susținut acțiunile culturale de la salonul cărții de la Centrul Cultural UNESCO ”Ionel Perlea” – Ialomița ca un mare și adevărat om al cetății.