luni, 18 august 2014

DRUM BUN, JANOS!

Strecurându-ne prin jungla subzistenţei, nici nu ne dăm seama că pe zi ce trece suntem tot mai puţini. Constatăm aceasta doar când suntem în faţa faptului împlinit, când cale de întoarcere nu mai există. Azi dimineaţă am aflat cu stupoare că unul dintre prietenii mei, profesorul Ioan Miklos, ne-a părăsit pentru totdeauna ieri, trupul fiindu-i încredinţat pământului iar sufletul, Bunului Dumnezeu.  Posibil să se fi împlinit o lună de când ne-am văzut ultima oară, am stat atunci oleacă de vorbă, la "o poveste scurtă", cum ne plăcea la amandoi să spunem, mi s-a părut mai trist ca deobicei (oricum, nu sunt prea mulţi care debordează de veselie, în ziua de azi), purta barbă dar mi-am zis că e artist, dar nici nu mă gândeam că sfârşitul îi este atât de aproape, că într-o vară ca asta, tocmai o să ne părăsească.

Drum bun, Janos!!!

R.I.P. ! Dumnezeu să-l Odihnească iar familiei Sincere Condoleanţe!



Profesorul, pictorul şi graficianul Ioan Miklos s-a născut în anul 1949 în Episcopia Bihor (lângă Oradea), Studiile secundare le face în Beiuş. 1975 - absolvent al Facultatii de Arte Plastice si decorative, al Institutului de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj Napoca, Sectia Pedagogica
2004 - Diploma de Licenta in Arte - Specializarea Pictura cu durata de studii 5 ani a Universitatii de Arta si Design din Cluj Napoca.
A fost profesor de arte plastice la Clubul copiilor din Beiuş, obţinând cu copii din cercul de pictură rezultate remarcabile în ţară şi străinătate şi numeroase premii.
A fost profesor de arte vizuale la Şcoala cu clasele I-VIII "Nicolae Popoviciu" din Beiuş. A fost unul din principalii promotori, alaturi de prof. Anton Naghiu, care, prin activitatea sa creatoare, de organizare, dar şi de îndrumare, a propulsat municipiul Beiuş în constelaţia centrelor importante din România în care Ex librisul a făcut o adevărată şcoală şi a contribuit activ la dezvoltarea mişcării naţionale de Ex libris. Acum la ceasul rememorărilor se cuvine a prezenta câteva date din palmaresul său care relevă că orientarea precumpănitoare a graficianului spre Ex libris nu a fost o cheltuială zadarnică de energie şi talent şi că fiecare lucrare a sa este o rostire încărcată de simboluri.
De la prima sa lucrare de Ex libris ieşită din creuzetul laboratorului său, în anul 1981, a realizat peste 300 de Ex librisuri, exersând cu succes tehnica linogravurii, a xilogravurii, a gravurii în metal şi desenul în tuş. În perioada 1981-2000 artistul este o prezenţă familiară - obişnuită în aproape toate expoziţiile de grafică mica Ex libris organizate în ţară, şi participă la peste 50 de expoziţii internaţionale de acest gen, potenţând pozitiv pe lista participanţilor din România la aceste manifestări. Graţie acestei activităţi prodigioase, a premiilor obţinute, dar şi a talentului său, devine membru al unor asociaţii şi uniuni din ţară şi străinătate cum sunt:  Cercul de Bibliofilie şi Ex libris Beiuş (1983), Asociaţia Ungară de Ex libris (Kisgrafika) Budapesta (1985), Asociaţia Franceză (AFCEL) Nancy (1987), Asociaţia Belgiană (Graphia) Sint-Niklaas (1988), Instituto Internazionale Ex Libris "Gianni Montero" Soveria Mannelli, Italia (1988). ( prof. Anton Naghiu). [Selectăm câteva din ţările şi localităţile în a căror expoziţii de grafică mica Ex libris a fost prezent beiuşanul Ioan Miklos: Kronach-Germania (1983), Bormio-Italia (1985), Frederiksharn-Danemarca (1988), Connectcut-USA (1993), Belgia (1995), Franţa (1996), Japonia (2000) etc. Are un palmares bogat, demn de inalta apreciere, ca artist plastic (grafician) in tara si in strainatate (Belgia, Bulgaria, Cehia, China, Franta, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania, S.U.A si Ungaria, fiind detinator a numeroase diplome, medalii si premii obtinute pe plan national si international. 
Din 1982, participa la expozitiile judetene de arta plastica cu lucrari de pictura si grafica, filiala Bihor a Uniunii Artistilor Plastici
Expozitii personale:  1983, 1984, 1986, 2003, 2005, 2006 Oradea: 1986, 1996 Beius: 1993, 1995 Turkeve, Gyula, (Ungaria), 1995, 2009
Cluj Napoca: 1997, Ketegyhaza (Ungaria), Salonta: 1998 Soest (Germania); Bekescsaba, Komlo (Ungaria) 2000 Paks, Tiszafoldvar, Kotegyan (Ungaria)
Activitatea sa artistica este prezentata si figureaza in dictionare de arta plastica, almanahuri, enciclopedii si publicatii de specialitate.
            S-a stins din viaţa la 15 august 2014.