marți, 20 decembrie 2016

Habitat pentru Umanitate Beiuş a aniversat 20 de ani de existenţă. La mulți ani!


Habitat pentru Umanitate Beiuş a aniversat 20 de ani de existenţă. Asociaţia beiuşană a pregătit un spectacol total celor 200 de participanţi la evenimentul caritabil organizat pentru a marca 20 de ani de la înfiinţare.


Sâmbătă, 17 decembrie, asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş a organizat o cină de binefacere aniversară la care au dat curs invitaţiei peste 200 de participanţi, majoritatea beiuşeni. Aceştia s-au bucurat de o seară extraordinară, presărată cu multe surprize, în atmosfera caldă a restaurantului Paradise din Beiuş.
            “In cadrul acestui an aniversar, cina de binefacere este primul eveniment Habitat dintr-o serie pe care dorim să le organizăm până la finalul lui 2017. Vom găzdui proiecte precum „Ziua porţilor deschise” când vom avea uşile organizaţiei larg deschise tuturor celor care doresc să afle mai multe despre noi. Ne vom bucura şi de evenimente de construcţie care au devenit  tradiţie în cadrul asociaţiei precum „Casa de Paşti” sau „Femeile construiesc” şi vom continua cu multe alte surprize frumoase pe care le vom dezvălui la momentul potrivit." declară Nicoleta Degău, preşedintele asociaţiei.
Fiind o asociaţie creştin-ecumenică, programul a debutat cu o rugăciune după care copiii din cartierul Habitat au susţinut un frumos program de colinde. Iniţiatorul Habitat în România, Adrian Ciorna, a povestit apoi despre perioada de început a organizaţiei cu frământările şi provocările ei. O plăcută surpriză a venit de la trupa de teatru „Re-Open Theater” din Beiuş coordonată de Ana Florea, beneficiară a unei locuinţe Habitat, care a adaptat basmul lui Andersen „Fetiţa cu chibrituri” la realitatea şi greutăţile pe care le trăiesc familiile în nevoie de o locuinţă decentă, sigură şi sănătoasă până să beneficieze de sprijinul Habitat. Tot o încântare a fost şi momentul artistic al tarafului „Dor Bihorean” coordonat de prof. Remus Lazea, fost vicepreşedinte al Habitat Beiuş. Atmosfera a fost încinsă pe toată durata programului de către Lucian Cremeneanu, maestrul de ceremonii, care i-a provocat pe participanţi să liciteze cât mai mult lucrările de artă donate de 14 artişti din zona Beiuşului şi a unei mingi de tenis semnată de Simona Halep. Au fost extrase la tombolă cele 44 de premii oferite cu generozitate de sponsorii evenimentului ce au constat în cozonaci, prăjituri asortate, ornamente de Crăciun, vouchere la Salonul de înfrumuseţare Daniela, calendare de perete, produse cosmetice, periferice pentru calculator, echipamente de protecţie şi un telefon mobil cu abonament gratuit pe un an oferit de Digi. Tortul aniversar sponsorizat de cofetăria Bridge a fost şi el pe măsura întregii seri reprezentând simbolic activitatea Habitat. De asemenea SC Desira, gazda evenimentului de la restaurantul Paradise, a susţinut întreg evenimentul pe cheltuiala proprie.

Printre participanţi s-au aflat numeroşi oameni de afaceri, o parte din artiştii care au donat lucrări, consilieri locali, primarul Petru Mlendea, viceprimarul Ovidiu Dăescu, precum şi deputatul Bogdan Gheorghe, proaspăt reales. La finalul serii, se stânseseră deja peste 7.000 Euro, dar cu angajamentele asumate de câţiva dintre participanţi suma se va apropia de 10.000 Euro. Banii vor fi folosiţi pentru construirea „Casei de Paşti” din 2017 de care va beneficia o familie cu doi copii din Beiuş.
La sfârşitul licitaţiei a intervenit o surpriză de care nu ştiau nici organizatorii: preşedintelui Habitat, Nicoleta Degau, şi directorului executiv, Mircea Jurcan, le-a fost înmanat din partea lui Adrian Ciorna, în prezent preşedinte al asociaţiei Bunul Samaritean din Beiuş, un contract de parteneriat şi finanţare în valoare de 50.000 de Euro.
 "Am hotărât să vin cu un dar special la aniversarea acestor 20 de ani ai asociaţiei pe care am format-o în 1996. Vii cu un dar la ziua celor dragi. Cei 50.000 de Euro sper să fie un bun start pentru următorii 20 de ani ai Habitat Beiuş spre slujirea celor în nevoie de un adăpost, a celor ce suferă de lipsa unui camin decent." spune Adrian Ciorna.

Parteneriatul în cauză aduce laolalta două asociaţii puternice care activează de două decenii în Beius şi maximizeaza capacităţile celor două organizaţii. Dacă în acest cadru Bunul Samaritean finanţează şi oferă suport, Habitat pentru Umanitate va implementa proiectele agreate de părţi. Adrian a anunţat şi proiectul său personal pe 2017: 50 de case construite şi 50 de burse acordate pentru elevilor meritorii de liceu, respectiv câte una pentru fiecare an de viata din cei 50 pe care îi va aniversa anul viitor.

Sponsori evenimentului caritabil au fost 14 artişti din zona Beiuşului: Alexandra Chiriac, Andrei Mezei, Angela Szabo, Claudia Oros, Daniel Dan, Elena Bissinger, Gheorghe Tirla, Ieronim Moruţ, Ludmilka Locse, Mariana Oros, Marius Boc, Mircea Brânda, Stela Vesa şi Turor Frâncu, alături de: Brutăria Buru, Cofetăria Bridge, Cofetăria Central Beiuş, Cornelia Cimbre, Dj. Horaţiu, RCS & RDS, European Drinks, filmare şi fotografie  Flavius Cionca,  Kataleia Art Beiuş, Scalini Bunteşti, Salon Daniela Beiuş, SC Desira prin restaurantul Paradise, Total Clean Oradea, West Computers Beiuş.          


            Înfiinţată spre sfârşitul anului 1996, până în prezent Habitat pentru Umanitate Beiuş a ajutat mii de oameni să beneficieze de condiţii mai bune de locuit din care 300 de familii sunt beneficiare ale unei locuinţe noi. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul a aproape 10.000 de voluntari, cu implicarea autorităţilor locale din cele 24 de localităţi unde a derulat proiecte, cu ajutorul zecilor de companii susţinătoare şi a altor numeroşi actori sociali care au pus umărul la dezvoltarea asociaţiei ajunsă azi la maturitate. Scopul Habitat este să facă din Beiuş primul oraş din România în care nicio familie nu mai locuieşte în condiţii improprii, iar în judeţul Bihor numărul acestora să scadă semnificativ.


Habitat pentru Umanitate Beiuş