Foto: https://dacologica.wordpress.com |
Maria Vaida s-a născut în comuna Drăgănești, jud. Bihor.
Este critic și istoric literar, poet, absolventă a Facultății de filologie a UBB din Cluj Napoca, Doctor în științe filologice al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
A debutat în Pagini de ucenicie, revista Liceului „Samuil Vulcan” din Beiuș în anul 1970.
A fost profesor de Limba şi literatura română la Liceul de Arte Plastice „Romul Ladea” din Cluj-Napoca.
Volume personale: ”Elegiile persane” (versuri), 2018; ”Dincolo de lume, dincoace de text. Studii și eseuri”, 2017; ”Yvonne Rossignon sau Poezia ca destin”, 2016; ”Elegiile Salomeei”, 2014; ”Povara luminii”, 2009, (ed. II 2014); ”Poemele de piatră”, 2013; ”Lucreţia Suciu sau Mările iubirii”, 2010; ”Gheorghe Pituţ sau ochiul şi noaptea. Studiu monografic”, 2009; ”Mircea Popa la 70 de ani. Bibliografie” (coautor Olga Morar), 2009; ”Împărăţia cuvântului sau Poveşti neterminate”, 2007.
Vineri, 26 octombrie 2018, ora 16.00 a
avut loc în Sala mică a Primăriei Municipiului Beiuș lansarea cărții ”Bihorenii
la Marea Unire”, autor Maria Vaida, critic și istoric literar, poet. La eveniment au participat primarul municipiului Beiuș Mlendea Căluș Petru, intelectuali, oameni de cultură, cetățeni ai municipiului.
Lucrarea este o frescă a anilor 1918 - 1919 a Țării Beiușului și împrejurimilor sau, mai bine zis, ”o troiță de cuvinte”, așa cum spune autoarea.
Scrisă pentru un larg auditoriu, această lucrare are ca scop înțelegerea de către popor aevenimentelor din perioada Marii Uniri, cum subliniază de altfel și Președintele Academiei Române Ioan Aurel Pop: ”... Și cât de bine vor înțelege atunci fiii și nepoții că tații și bunicii și moșii și strămoșii s-au dus în altă lume mai devreme decât trebuia ca să ne facă nouă acest frumos adăpost numit România!... cartea aceasta, închinată acțiunii tăcute a celor modești și uitați, nu numai că-i scoate pe ei din uitare dar ne învață pe noi să privim viitorul cu încredere. ceea ce reprezintă nu doar o lecție de istorie ci chiar o lecție de viață.”
Cartea este un Proiect Editorial dedicat Centenarului Marii Uniri și a apărut la Editura Școala Ardeleană Cluj Napoca, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.
Simion Suciu