miercuri, 24 ianuarie 2018

BEIUȘ - DE ZIUA MICII UNIRI

"Trăiască Moldova! Trăiască Valahia! Dar învrednicească-ne Dumnezeu să putem, striga într-o zi: Trăiască România unită!... Suntem milioane de români. Ce ne lipseşte ca să ajungem un neam tare? Unirea! Numai Unirea! Să trăiască unirea românilor!". 
 Costache Negri


          
              
           Miercuri, 24 ianuarie 2018, un soare cu dinți prevestea o zi frumoasă dar rece. Ceea ce s-a și întâmplat. În aceste condiții a debutat, la Beiuș, sărbătorirea Micii Uniri
            Manifestările prilejuite de acest eveniment au debutat în Sala Mare a Primăriei începând cu ora 11.000, unde, peste 300 de beiușeni au participat la acest eveniment. 

          
  Un sobor de preoți, în frunte cu protopopul ortodox Marian Popa au oficiat o slujbă religioasă. În continuare, protopopul greco catolic Zorel Zima, alături de un preot de aceeași confesiune, au rostit o rugăciune (Curat Unire, coane Fănică! Unde-s vremurile când preoții ortodocși împreună cu cei greco catolici și preotul reformat, se rugau pentru țară și pentru români?). 
        Senatorul Cornel Popa, deputatul Găvrilă Ghilea precum și Traian Bodea, președintele ALDE Bihor, alături de primarul Petru Căluș Mlendea au rostit alocuțiuni. 
         
 

           A urmat un spectacol artistic susținut de formații de copii ale Casei de Cultură Ioan Ciordaș Beiuș, coordonați de Anca Silvia Banda. Micii cântăreți și dansatori au avut o prestație deosebită, stârnind ropote de aplauze.


  


       Surpriza cea mare a fost prezența îndrăgitului interpret Dinu Iancu Sălăjanu acompaniat de formația Țara Silvaniei din Zalău. Începând cu Rapsodia Română de George Enescu, Ciocârlia - solist vioară - Darius Stoica, continuând cu un recital de excepție Dinu Iancu Sălăjanu și terminând cu Marșul lui Iancu, artiștii sălăjeni au ridicat sala în picioare. 
           


        După spectacol, întreaga asistență s-a deplasat la Monumentul Martirilor Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș, unde s-a desfășurat ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori. În jurul orei 13.15 manifestarea s-a încheiat cu Hora Unirii.

Simion Suciu