miercuri, 7 august 2019

SALVATOR P. CUPCEA (1908 - 1958)


         CUPCEA, P. Salvator**. Profesor universitar, psiholog, medic și personalitate politică. A fost fiul lui Petru Cupcea, preot din Carei și al Augustei Cupcea, născută Pteancu, fiica vestitului dascăl român, George Pteancu. S-a   născut la 08 august 1908 în  Carei – A încetat din viaţă în anul 1958 la Cluj-Napoca. Medic. Doctor în medicină. Şcoala primară  în oraşul natal. Studii secundare la Carei, Oradea şi Beiuş, studii superioare la Facultatea de Filozofie (1925) şi facultatea de Medicină din Cluj ( 1939 ). Carieră universitară. Profesor universitar, şef al catedrei de igienă (igienă specială). 
Cupcea în picioare, al doilea din stânga), cu Alexandru Roșca , Lucian Bologa , Nicolae Mărgineanu , Liviu Rusu , Teodor Bugnariu și alții, la Institutul de Psihologie, în sau în jurul anului 1928 foto: wikimilli
A fost remarcat, alături de prietenul său Alexandru Roșca, ca un pionier al psihologiei experimentale și al psihanalizei , studiind în special marginile sociale. Ulterior s-a afundat în mișcarea de igienă socială și eugenică , specializându-se, de asemenea, în medicina genetică , antropologie biologică și criminologie . A fost colaborator al lui Iuliu Moldovan , a predat cursuri la Institutul de Igienă și Igienă Socială din Cluj o mare parte din cel de-al doilea război mondial, când s-a concentrat pe studierea inteligenței diferitelor tipuri de corpuri. După război a fost numit reprezentant al ţării noastre la  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).  Intre 1945 - 1947 este secretar general al Ministerului Sănătăţii. Și-a dat demisia din această funcție, revenind la Cluj. In 1949 este numit director al Institutului de Igienă din Cluj. A contribuit la organizarea, în Cluj, a primei facultăţi de igienă, al cărei decan a fost mai mulţi ani. Din 1950 a lucrat în cadrul unui colectiv de cercetare care a funcţionat pe lângă Filiala din Cluj a Academiei Române. A ocupat  mai multe funcţii cu caracter profesional: preşedinte al Societăţii Ştiinţelor Medicale, filiala Cluj (din 1951), decan al Facultăţii de Igienă, director al clinicilor universitare, şeful Catedrei de Igienă a IMF Cluj. Împreună cu acad. A. Moga a iniţiat primele cercetări din ţară asupra epidemiologiei bolilor cardiovasculare. A publicat studii şi comunicări. A întreprins campanii de igenizare. Până la deces (1958) a îndeplinit funcţia de director al Institutului de Igienă din Cluj. Moartea sa prematură, survenită în urma unei intervenţii chirurgicale nereuşite, a îndurerat profund lumea medicală clujeană dar nu numai.
Despre Salvator Cupcea: . În paralel cu Facultatea de Litere şi Filosofie, Salvator Cupcea a urmat cursurile Facultăţii de Medicină, care la acea vreme era parte componentă a universităţii clujene. S-a specializat în psihiatrie, încadrându-se la Spitalul de Neuro-Psihiatrie din Sibiu. Neîndoielnic, pregătirea de psiholog s-a îmbinat armonios cu cea de medic psihiatru şi apoi de specialist de igienă mintală. Faptul că imediat după război a fost numit reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ne îndreptăţeşte să afirmăm că şi-a dovedit valoarea ca medic. Până la deces a îndeplinit funcţia de director al Institutului de Igienă din Cluj. Când intra în amfiteatru - notează unul dintre foştii studenţi ai lui Salvator Cupcea - acest gentilom cu o statură impunătoare, care era Şeful Igienei Generale, ţinea o adevărată dizertaţie, care captiva auditoriul aducând la un procent de 100% frecvenţa studenţilor. (Nicolae Jurcău - ŞCOALA CLUJEANĂ DE PSIHOLOGIE - NAVA AMIRAL A PSIHOLOGIEI DIN ROMÂNIA - Interviu cu Doamna Mariana Roşca)
Scrieri: Silicoza și silicotuberculoza – Leon Daniello, Salvator Cupcea, Leon Prodan – ESPLA; Adaptarea socială, Ed. Institutului de Psihologie al Universității din Cluj, 1938; Instabilitatea emotivă – F. Ștefănescu Goangă, Alexandru Roșu, Salvator Cupcea, Ed. Institutului de Psihologie al Universității din Cluj, 1936; Teste pentru masurarea functiilor mintale-Fl.Stefanescu Goanga, Al.Rosca, S.Cupcea, Ed. Institutului de Psihologie al Universității din Cluj, 1940. Articole în  Revista de Psihologie: Constituţia morfologică la bolnavii mintal (1941) ; Încercarea unui sistem de psihopatologie constituţională evolutiv (1944)
Referiri: Jurnalul de Satu Mare-8 august 2018; wikimili.com.
(I. O-I. S.S.)