luni, 19 iulie 2021

BURTIC GHEORGHE (GHICA DARULUI)

 


BURTIC GHEORGHE (Ghica Darului)
****.               Morar moară de apă. Este cel mai în vârstă morar activ din Țara Beiușului. S-a născut în anul 1933 la Damiș, județul Bihor. Este fiul lui Gheorghe și Varvara. Tatăl său a fost morar în Damiș, ulterior a cumpărat moara de apă din Roșia, mutându-se cu familia în Roșia. Moara de apă din Roșia este construită în secolul XIX, având peste 200 de ani.

Copilăria și-a petrecut-o ajutându-și tatăl în munca la moară, încă de la 10 ani. Nu a făcut școală.

La 19 ani, Ghica Darului s-a căsătorit cu Maria din Gurbești și au o fiică, căsătorită în Budureasa, care, la rândul ei are trei copii și un fiu, căsătorit în Roșia, care are doi copii. Soția lui Ghica Darului trăiește și azi, având 88 de ani.

Înafara muncii la moară, pe care o face de când se știe, Ghica Darului este și highighiș, cum de altfel spune și dumnealui – ”cel mai bătrân morar dintre highighiși și cel mai bătrân highighiș dintre morari”. La aproape 90 de ani, cu privirea limpede și mintea ageră, uneori mai și macină; când vine cineva, primește vizitatorii, le dă explicații, le cântă la vioară și, amărât, spune uneori că morii îi trebuie reparată roata, iar dumnealui, ochiul stâng.

A învățat să cânte la vioară din copilărie, când mama sa i-a cumpărat o vioară, fiind autodidact. După aceea  a cântat cu renumitul hididiș Sivu din Roșia, pe la case, de sărbători, fiind contralău (braci). Nu a făcut o meserie din muzică, dar a participat la acțiunile și spectacolele din comună, ba chiar și în deplasările echipei artistice din Roșia la Ștei, Beiuș etc. Cântă și acum la vioară, din plăcere, melodii vechi, autentice, spre încântarea turiștilor ce îi trec pragul.

Referințe: - Interviu, iulie 2021.  (S. S.)

Click aici pentru video