duminică, 29 august 2021

BURCUȘ TRAIAN (1898-1965)

 


            BURCUȘ, Traian**.  Avocat. S-a născut la 29 august 1898 în Bolda[1], unde tatăl său era învățător. A încetat din viață la 13 ianuarie 1965, fiind înmormântat la Oradea. A urmat însă școala primară și a copilărit în Sătmărel și apoi în Mădăras. A absolvit liceul la Beiuş în 1916, bacalaureatul obţinându-l pe când era deja concentrat. A studiat Dreptul dobândind titlul de doctor. S-a căsătorit cu Cornelia Nistor, fiica notarului Iosif Nistor, care a avut merite în lupta pentru unitate naţională. În perioada interbelică a ocupat postul de director al penitenciarului sătmărean. A participat la viața socio-culturală a acelei perioade, fiind spre exemplu preşedinte al Foştilor Voluntari. A avut o fiică, Zoe Iustina, căsătorită Martin, autoare a câtorva volume. După Dictatul de la Viena pleacă în refugiu cu familia, peregrinând prin Arad, Giurgiu, Valea Călugărească, Ploieşti, Cernăuţi şi Alba Iulia. A fost anchetat în 1946 în legătură cu activitatea desfăşurată de organizația „Sumanele negre”[2]. A fost arestat în august 1954, fiind deţinut la Jilava, un an şi jumătate, acuzat fiind de comiterea de crime împotriva umanităţii. După eliberare a ocupat un umil post de jurisconsult la Livada, făcând naveta la fiecare sfârşit de săptămână la Oradea, unde familia se mutase între timp.

Referințe: - Câmpean, Viorel, Ciubotă, Viorel, Sălceanu, Mihaela, Madaras. Contribuție monografică, Editura Maestro Tip, 2017, p. 98-99.  (S.S.)



[1]Localitate în comuna Beltiug, județul Satu Mare.

[2]Sumanele Negre a fost o organizație anticomunistă care a acționat în zonele Năsăud și Vatra Dornei în perioada 1944-1946. La 4 septembrie 1944, în cursul retragerii armatelor germano-ungare, unii localnici din Aita Seacă au asasinat cu cruzime mai mulți ostași români rămași în urma frontului. Pentru a pedepsi acest fapt, la 26 septembrie 1944, o unitate de voluntari din așa-numitul Batalion „Sumanele Negre” Iuliu Maniu a executat, după o judecată sumară, 11 persoane dintre autorii actului din 4 septembrie. Întemeietorii organizaţiei erau căpitanul Gavrilă Olteanu şi locotenenţii săi Dumitru Şteanţă şi Nicolae Paleacu, foşti conducători ai batalionului de voluntari români “Iuliu Maniu”, cu sediul la Braşov, ce acţionase legal pentru a sprijini armatele sovietice şi româneşti la eliberarea şi instaurarea administraţiei române, pentru a dezarma bandele înarmate de maghiari hortişti, a prinde şi a deferi justiţiei pe cei care terorizaseră populaţia românească şi a instaura ordinea în ţinutul Trei Scaune.