miercuri, 17 mai 2023

Episcopul Vasile Hossu (1919 - 1997)

 


HOSSU, Vasile***. Episcop greco-catolic de Gherla. Deținut politic. S-a născut la 17 mai 1919, în Carei, judeţul Satu Mare, fiul lui Gheorghe Hossu, funcţionar poștal, originar din Pişcolț, judeţul Satu Mare, şi Iuliana,  născută Buteanu, originară din Șomcuta Mare, judeţul Maramureş. A încetat din viață la 11 iunie 1997 la Oradea.

Primele două clase primare le-a urmat în oraşul natal, după care familia s-a mutat la Oradea, unde a continuat școala primară și a urmat gimnaziul. A urmat cursurile liceale la Oradea, la liceul ”Emanuil Gojdu”, încheindu-le în anul 1939. Urmează studii superioare teologice la Academia Teologică Greco-Catolică Oradea, examenul de licenţă susținându-l la Blaj. Se înscrie la Seminarul Pedagogic din Cluj devenind profesor de religie.


Vasile Hossu cu un grup de profesori și preoți la Oradea.
Primul din stânga, rândul de sus.
Sursa: ACNSAS, fotografie prelucrată, preluare Facebook

După absolvirea studiilor funcționează o vreme pedagog la Seminarul greco-catolic din Oradea. În 1945, a fost hirotonit preot celib. A primit lectoratul prin Episcopul Valeriu Traian Frenţiu, subdiaconatul şi diaconatul prin Episcopul Iuliu Hossu, iar, la 4 februarie 1945, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea a fost hirotonit preot prin punerea mâinilor  P.S. S.  Ioan Suciu.  A funcţionat la domeniul episcopiei greco-catolice din Beiuş și preot-profesor de religie la Oradea şi Şimleul Silvaniei. În 1948, odată cu scoaterea în afara legii a cultului greco-catolic, i se desființează postul şi va funcționa ca profesor de limba română şi franceză în localitatea Tranișu de pe Valea Drăganului din judeţul Cluj.

În 1952 a fost arestat şi condamnat la 10 ani închisoare. Este eliberat după doi ani. Reia studiile universitare şi în 1956 obţine o nouă licenţă în filologie. A rămas profesor tot pe Valea Drăganului, predând până la pensionare  la şcoala din Valea Drăganului.

După ieşirea la pensie revine în Oradea, unde Coriolan Tămâian, ordinarus al diecezei din localitate, îl alege continuator al său. În 1990, la moartea celui numit, fostul preot-profesor devine, pentru un an, ordinarus diecezan iar în 1990, la 3 martie, Papa Ioan Paul al II-lea îl numeşte episcop titular, consacrat ca atare la 27 mai acelaşi an, la Baia Mare.

Referințe: Codruța Maria Ştirban, Marcel Ştirban, Din istoria Bisericii Române Unite, Editura Muzeului Sătmărean, Satu-Mare, 2000. (I. I., S. S.)