luni, 17 iulie 2023

GHEORGHE POPA (1933 - 2008 )

 

 


POPA, Gheorghe****. Economist. Ziarist. S-a născut a 17 iulie 1933, în Săud, comuna  Buntești, județul Bihor. A încetat din viață în anul 25 aprilie 2008 în Oradea.

După ce absolvă cele șapte clase primare la școala din sat (1946), continuă cursurile la Școala profesională chimică din Făgăraș (1949-1952), după care lucrează la Combinatul Chimic Sovromchim Ucea (azi Orașul Victoria), până în 1954, când pleacă să efectueze serviciul militar. La sfârșitul stagiului militar, se angajează ca laborant chimist la Întreprinderea Mecanică din Ștei. După stagiul militar începe cursurile serale la Liceul „Emanuil Gojdu”, susținând  bacalaureatul la Oradea, studii continuate în paralel cu acele ale unei școli de jurnalistică. În 1959 se căsătorește cu Viorica Dudaș din Rieni. În același an este încadrat ziarist la Crișana. Va urma cursurile școlii bucureștene de ziaristică, precum și cursurile Facultății de Economie din cadrul Academiei de Studii Social-Politice București, obținând licență în economie. A lucrat în cadrul redacției orădene vreme de 37 de ani, cu excepția funcției de redactor-șef, îndeplinindu-le pe toate celelalte: reporter, redactor, șef de secție, publicist-comentator, secretar general de redacție, redactor șef adjunct. A scris sute și sute de articole pe diverse teme, mai ales economice și politice.

După ce, în 1996, a ieșit la pensie, deși cu starea sănătății precară, a continuat să publice, având o rubrică de politică la suplimentul Crișana plus. 

    Referiri: - Vasilescu, Stelian, Oameni din Bihor 1940-2000- dicționar sentimental, Vol. I, Editura Iosif Vulcan, Oradea, 2002, p. 485.