vineri, 27 noiembrie 2020

A ÎNCETAT DIN VIAȚĂ VIOLONISTUL ȘI CONSTRUCTORUL DE VIORI CU GOARNĂ GHEORGHE RADA

 În vârstă de 88 de ani, GHEORGHE RADA a plecat dintre noi în 26 noiembrie 2020. 

Dumnezeu să-l odihnească!

Sincere condoleanțe familiei îndoliate!


RADA, Gheorghe****. Interpret de muzică populară violinist, dirijor. Tezaur uman viu - constructor de viori cu goarnă.

S-a născut în anul 1932. în localitatea Coșdeni, comuna Pomezeu. A încetat din viață 26 noiembrie 2020.

A învățat să cânte la vioară (higheghe), și el și frații lui, de la bunicul și tatăl Petru, muzicanți cunoscuți pe Valea Videi. Din anul 1945, împreună cu frații Aurel și Ioan, cântă la horele de duminică organizate în bătătura caselor aflate în construcție din Coșdeni, la petrecerile care finalizau clăcile de tors cânepa, de desfăcat porumb sau de seceriș, la colindatul și bulciugul turca de Crăciun și Anul Nou, și la nunțile din zonă. Talentul copilului-minune din Coșdeni va fi curând o certitudine. 

În anul 1957 se căsătorește cu Elena Podilă, care-i va aduce pe lume trei copii: Ana, Cornelia și George, acesta călcându-i pe urme, fiind membru și solist al orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist “Crișana” din Oradea. O perioadă importantă pentru destinul artistic al lui Gh. Rada a fost între anii 1956 și 1962 când, în primii doi ani, la Beiuș, ia primele lecții de muzică de la regretatul profesor și compozitor Mihai Bruchental, care i-ar fi spus că a învățat în șase luni cât alții în doi ani. Profesorul din Beiuș l-a recomandat apoi unui alt animator cultural la vremea aceea, prof. Iosif-Romulus Bono de la Școala Populară de Artă din Oradea. A frecventat această școală și a absolvit-o cu brio, fiind deja inițiat în alfabetul muzicii. În anul 1962 este angajat al Orchestrei Populare „Crișana”. Repertoriul original, tehnica și virtuozitatea interpretării cântecelor de joc, îl recomandă ca prim-solist, apoi concert maistru, dirijând orchestra în perioade lungi de timp, când, dintr-un motiv sau altul, au lipsit sau au plecat dirijori remarcabili precum Albert Ardeleanu, George Mițin-Vărieșescu, Gombos Geza, Alexandru Viman sau Sorin Miescu. 

Gheorghe Rada ne-a lăsat și câteva suite de dansuri din Bihor, aflate în repertoriul Orchestrei Populare „Crișana”. Rămân după Gheorghe Rada Suită de dansuri bihorene, Cimpoiul, imitație la viori a străvechiului instrument, la care s-a cântat în Bihor până în anii ’90 ai secolului XX, Ceasul etc.  A cules și a notat circa 300 de melodii instrumentale de joc din toate zonele folclorice ale județului Bihor - unele dintre ele putând fi recunoscute în cântecele vocale din repertoriul unor soliști consacrați: Maria Haiduc, Traian Hurgoi, Florica Zaha sau Domnița Săbăduș-Pop. Renumele său incontestabil este cel de solist vioară clasică și vioară cu goarnă, instrument pe care l-a promovat ca nimeni altul în Bihor și în țări ca Germania, Belgia, Portugalia, Israel, Turcia ș.a. În această calitate a fost protagonistul multor emisiuni Radio și TV. Numele lui se regăsește pe cel puțin șase discuri realizate într-o vreme în care valorile autentice erau respectate. Nu greșim dacă îl așezăm pe Gh. Rada într-o galerie a virtuozilor instrumentului numit vioară: Alexandru Țitruș, Ion Drăgoi, Efta Botoca, Albert Ardeleanu etc. Pentru meritele sale în acest domeniu a fost distins cu numeroase premii naționale. În 1998 i s-a conferit titlul de membru al Academiei de Arte Tradiționale din Sibiu. De asemenea a mai primit şi o Diplomă de Exelenţă pentru promovarea şi valorificarea folclorului muzical bihorean în ţară şi peste hotare, oferită de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în cadrul proiectului „Pro Meritis”. În anul 2013 i s-a conferit titlul ”Tezaur Uman Viu”.

Referințe: - Moisa, Gabriel, Fazecaș, Gruia, Marta, Doru, Parasca, Crăciun, Monografia Comunei Pomezeu, Editura Duran's, Oradea, 2010. p. 222-226; - Bușu, Cornelia, Programul „Tezaure Umane Vii”, lansat în urmă cu 10 ani, are o pagină web dedicată celor care au primit acest titlu, în: bihon.ro accesat 22 noiembrie 2020, ora 20.51. (S.S.)