marți, 11 octombrie 2022

LA MULȚI ANI, DINU MOȘ!

 



MOȘ, Grigore Dinu*/**. Teolog. Conf. univ. dr., Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

S-a născut în 11 octombrie 1972, în Beiuș, fiind cel de-al doilea copil al familiei Nicolae Moș, judecător, și Doina Moș (născută Coțău), medic primar pediatru.

După cursurile școlii generale, a absolvit, în 1991, ca șef de promoție, Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuș, profilul matematică-fizică. La nouă ani avea să fie vicecampion național la șah, categoria copii, sport al minții care a rodit în sufletul său o adevărată pasiune.

A urmat Facultatea de Drept de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, obținând, în 1995, licența în Științe Juridice, specializarea Drept. În anul universitar 1995/1996 a fost preparator universitar la Facultatea de Drept din Cluj, susținând, între altele, activități didactice de seminarizare la disciplina Drept procesual Penal.

În 1996 se înscria la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul binecunoscutei universități clujene, promovând cu rezultate deosebite, în anul 2000, examenul de licență în Teologie, specializarea Teologie ortodoxă pastorală. Formarea și perfecționarea sa profesională va continua cu un an de studii aprofundate în Teologie Ortodoxă. În anul 2001 avea să fie admis la studii doctorale la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dobândind titlul de doctor în Teologie, în 2011, în urma susținerii publice a tezei Ortodoxie și Occident. Problema influențelor eterodoxe în teologia ortodoxă, elaborată sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Ică senior. În 2017, obține Complementary Certificate in Ecumenical Studies of the University of Geneva, The Ecumenical Institute of Bossey.

Din anul 2003, va fi cooptat preparator universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, desfășurând activități de seminarizare la disciplinele Teologie Fundamentală și Dogmatică, respectiv Misiologie și Ecumenism. În perioada 2004-2012 va funcționa ca asistent universitar, susținând seminarii la Teologie Dogmatică, iar în 2013 va fi promovat lector universitar doctor, predând Teologie Dogmatică; Eclesiologia și eshatologia; Marile religii ale lumii; Fenomenologia religioasă în contemporaneitate; Știință și Ortodoxie. În 2020, urcă în ierarhie pe treapta de conferențiar universitar doctor, încredințându-i-se predarea disciplinelor: Teologie Dogmatică (nivel licență), iar pentru cei care urmează masteratul – Aspecte fundamentale ale antropologiei creștine și Creștinismul – Repere istorice și doctrinare.

Începând din 2017 oficiază ca preot la capela cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a Facultății de Teologie Ortodoxă, după ce înainte, din 2006, îndeplinea aceeași misiune la capela cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi”, comună pentru Seminarul Teologic și Facultate.

În anii 2008-2009 a fost preot duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Activitatea sa pastoral-misionară se materializează și în consilierea spirituală a unui număr semnificativ de tineri, precum și organizarea unui cerc de dialog între teologie, filozofie și matematică.

Ca o recunoaștere a meritelor sale profesionale, a jertfelniciei întru propășirea credinței străbune și pregătirea viitorilor slujitori ai sfintelor altare, în 30 ianuarie 2012 a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

În plan administrativ, între 2004-2008 a fost secretar al Consiliului Facultății de Teologie Ortodoxă, iar din 2012 membru al Biroului Departamentului de Teologie Ortodoxă din cadrul facultății.

În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 24 – 25 octombrie 2011 a fost desemnat membru în Consistoriul Superior Bisericesc.

Pr. conf. univ. dr. Grigore Dinu Moș desfășoară și o susținută activitate în plan editorial. Între 1996-1999, student fiind, ucenicea ca redactor la revista Epifania din Alba Iulia. A fost redactor corespondent pentru revista Studii Teologice, din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. În anii 2007-2008, a îndeplinit funcția de redactor –șef al Editurii și Revistei Renașterea ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului.



Este autorul unor cărți importante prin relevanța temelor și rigoarea analizei: Ortodoxie și Occident. Problema influențelor eterodoxe în teologia ortodoxă (Editura Renașterea, Cluj-Napoca, 2013); Asumarea transcendentală a vinei. Eseu despre transmiterea păcatului strămoșesc (Editura Eikon, Colecția Universitatis, Cluj-Napoca, 2013, 180 p.). În 2020, avea să apară ediția a doua, revăzută și adăugită, a acestei lucrări la Editura Presa Universitară Clujeană; Creația ex nihilo. O abordare dogmatică (Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2020); Caiete de dogmatică, vol. I, Arhitectonică și apofatism, elaborată împreună cu Florin Octavian (Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2020, 158 p.). În 2001, a publicat volumul de versuri Judecata îngerului (Editura Limes, Cluj-Napoca).

Activitatea sa științifică este substanțial întregită de participarea la mai mult de 20 de conferințe / simpozioane internaționale și naționale, de publicarea a peste 50 de studii și articole în cărți de specialitate, volume ale unor manfestări șștiințifice, publicații indexate ISI/BDI (Dialogo; Studia Universitatis „Babeș-Bolyai” – Theologia Orthodoxa; Tabor; Diakrisis Yearbook of Theology and Philosophy ș.a.). Câteva titluri sunt, credem, relevante: „Negation as Infinite Affirmation” (Diakrisis Yearbook of Theology and Philosophy 2, 31 mai 2019); „Sfințenia și sfinții în tradiția Bisericii Ortodoxe” (Tabor 6/2018); „Fundamentele arhetipale ale tainei căsătoriei și primirea harului de către soți”, în Daniel Mocanu (ed), In honorem pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, Presa Universitară Clujeană, Cluj, 2018; „Is sacramental oikonomia a coherent and faithful expression of Orthodox eclesiology an is it useful for its ecumenical vocation? Reflection on some theological conceptions and official statements” în Patriciu Vlaicu, Răzvan Perșa (ed.), Tradiția canonică și misiunea Bisericii, Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2018; „Transcendence and Transcending in the Theology of Father Dumitru Stăniloaie” (Dialog 2 / 2016); „Părintele Ioannis Romanides, un isihast în teologia academică a veacului al XX-lea” (Tabor 12 / 2014).

Este expert în proiecte de grant care vizează perfecționarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar care predau Religie; prevenirea și reducerea ratei de abandon pentru studenții de la Teologie Ortodoxă; calitate și interdisciplinaritate în practica studenților Universității „Babeș-Bolyai” în managementul cultural.

Pr. conf. univ. dr. Grigore Dinu Moș este din 2017 membru în Consiliul științific al anuarului Diakrisis Yearbook of Theology and Philosophy și în cel al revistei Tabor. Din același an este și referent științific al seriei Theologia et Philosophia, Editura Eikon, București.

În 1999, s-a căsătorit cu Anamaria Luminița Rațiu, judecătoare, având și un copil.

Credința, jertfelnicia, neastâmpărul studiului, vocația învățăturii creștine ortodoxe sunt repere emblematice care conferă distincție personalității pr. conf. univ. dr. Grigore Dinu Moș. (I.L.)

            Referințe- Degău, Ioan, Suciu, Simion, Laza, Ioan, Beiușul și lumea lui, vol. VI, Oameni de seamă din Țara Beiușului, Editura Academiei Române, Cluj Napoca, 2021.