miercuri, 12 octombrie 2022

LA MULȚI ANI, FLORICA ȘTEFĂNESCU!





ȘTEFĂNESCU, Florica*/**. Profesor universitar dr. S-a născut în 12 octombrie 1956, în Beiuș, fiica lui Nicolae și Maria. Și-a petrecut anii copilăriei în satul Nimăiești, asociat mereu cu  “acasă”.

Școala primară a urmat-o în satul natal sub îndrumarea familiei de învățători Munteanu. A continuat studiile gimnaziale la Beiuș, iar la insistențele tatălui a urmat cursurile Liceului Pedagogic “Iosif Vulcan” din Oradea. În perioada 1976-1981 și-a definitivat pregătirea profesională ca studentă a Facultății de Filosofie-Istorie a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, chiar dacă visul ei a fost să urmeze cursurile Facultății de Drept, un vis la care a renunțat, tot sub influența părinților.

A fost profesor de filosofie la Liceul “Emanuil Gojdu” și la Liceul de Filologie din Oradea, apoi director al Liceului “Lucian Blaga” din Oradea, și-a obținut toate gradele didactice (definitivat, gradul II și gradul I). A îndeplinit și funcții publice precum cea de președinte al Consiliului Municipal al Organizației Pionierilor sau de inspector școlar (1991–1993), funcții care i-au facilitat interacțiunea cu copii de excepție, dar și cu cadre didactice, directori de școli, dedicate învățământului bihorean. Între 1993-2002 este lector asociat la Universitatea din Oradea.

În perioada 2000-2003 își pregătește și susține doctoratul la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, sub îndrumarea profesorului Toader Ionescu, cu teza Gândirea economică a lui Alexandru Dimitrie Xenopol. Astfel, își începea și activitatea academică în cadrul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea.

A urmat toate treptele profesionale: lector (2002), conferențiar (2008), profesor universitar (2013), susținând cursurile de Economie, Resurse umane, Managementul resurselor umane, Management comparat. În 2015 a promovat și examenul de habilitare, la Academia de Studii Economice din București, obținând astfel titlul de conducător de doctorat. A îndeplinit și funcții administrative în cadrul facultății, respectiv șef de catedră și administrator al facultății.

S-a căsătorit, în 1979, cu Barbu Ștefănescu (1954-20 februarie 2013), reputat istoric și etnograf, șef de secție și director la Muzeul Țării Crișurilor, decan și prorector al Universității din Oradea și au două fiice: Teodora, profesor de limba germană și engleză în Germania, Baden Wurtenberg, și Raluca, informatician în Cluj-Napoca.

Activitatea științifică a fost o constantă a activității sale, ea concretizându-se în 12 cărți de specialitate, 18 capitole în volume colective, peste 70 articole în reviste și volume ale conferințelor din țară și din străinătate, dintre care 12 publicate în reviste de mare prestigiu.

Scrieri: - Gândirea economică a lui A.D.Xenopol, 2003; - A.D.Xenopol, Publicistica economică, 2004; - Combaterea sărăciei şi promovarea incluziunii sociale. Studii de caz în judeţul Bihor, 2004, coordonată împreună cu Fl.Chipea;  - Politici economice europene, 2005; - Dezvoltare durabilă şi calitatea vieţii, 2007; - Dezvoltare durabilă. O dublă perspectivă asupra acestei problematici. Studiu bilingv româno-german, 2007; - Evoluţii economice şi demografice în spaţiul european, 2010; - Indicatori economico-sociali ai județului Bihor în perspectivă comparativă, 2016, împreună cu Olah, Ș., Flora, G., Roșeanu; - Logică juridică, 2003, 2004; - Didactica disciplinelor socio-umane, 2004, 2006.

  Referințe- Degău, Ioan, Suciu, Simion, Laza, Ioan, Beiușul și lumea lui, vol. VI, Oameni de seamă din Țara Beiușului, Editura Academiei Române, Cluj Napoca, 2021.