miercuri, 15 februarie 2023

LA MULȚI ANI, DANIELA RADA!

 

 


RADA, Daniela-Florina
*/**/***.  Profesor. Interpret de muzică populară. S-a născut în 15 februarie 1970 în Beiuș, județul Bihor, fiind cea mai mare dintre frații săi, Eugenia  și Dinu. Anii copilăriei i-a petrecut în satul  Albești, de unde-i provin și  părinții.

A urmat școala primară și gimnazială în Beiuș, în anul 1988 a absolvit Liceul Samuil Vulcan. După absolvire a urmat  Școala Postliceală de Contabilitate, Colegiul Universitar de Institutori din Oradea, iar în 2008 a absolvit Facultatea de Muzică din Oradea.  Activitatea didactică și-a început-o ca și învățătoare. Din 2009 până în prezent este profesor de muzică la Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuș și Școala Gimnazială Miron Pompiliu Ștei.

Activitatea artistică: A debutat ca interpretă la 15 ani, la Beiuș, într-un spectacol al Cenaclului Flacăra condus de poetul Adrian Păunescu. Între anii 1985-1988, 2005-2006 a colaborat cu Ansamblul Casei Armatei din Beiuș, mai apoi cu Ansamblul Casei de Cultură Beiuș, Asociația Avram Iancu Beiuș și  Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, ca solist vocal sau prezentator. A dus cântecul și portul tradițional pe multe scene ale țării și în străinătate: Micherechi, Ungaria, Festivalul Internațional La fântâna dorului, Șimleu Silvaniei, Festivalul Național Flori de mai, Cluj-Napoca,  Festivalul Național Cântă, cântă, gură scumpă, Beiuș, Varietăți Bihorene, Vetre folclorice, Festivalul Mândru-i cântecu-n Bihor, Oradea,  Festivalul Viorii cu goarnă, Roșia, etc. De asemenea a fost invitată în diverse emisiuni de folclor, alături de mari nume ale folclorului românesc la: Național TV Beiuș, TTV Oradea, TV Sat, TVR 2, TVR Cluj-Napoca, Hora TV, Favorit TV.


Încă din fragedă copilărie am purtat cu mândrie costumul popular la diferite manifestări artistice organizate de mama mea, Popa Doina, învățătoare în satul natal, Albești. Datorită acestor influențe, posed un puternic sentiment de dragoste și admirație față de tradițiile, datinile, obiceiurile locale, portul țărănesc și dansul popular din zona în care m-am născut. Vocea am moștenit-o de la tatăl meu, Gheorghe, cu care, în serile lungi de iarnă, cântam în duet Cine bate seara la fereastra mea?, el acompaniindu-ne și la clarinet. Mă mândresc că, azi, sunt director adjunct și profesor de muzică la Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuș, de pe băncile căreia, cu ani în urmă, am pornit pe drumul vieții! Cu orice prilej doresc să aduc în actualitate şi să valorific folclorul autentic românesc prin ansamblul de elevi ”Cununița”, pe care-l coordonez, pentru realizarea diverselor activităţi spectacole, festivaluri, concursuri. Toate dorurile mele sunt prezente în titlurile și versurile cântecelor pe care le interpretez cu mare drag publicului: Slobozi, Doamne, glasul meu, Satul meu de lângă munte, Dragu-mi-i cu lume multă, Dragu mi-i în satul meu, Zî cu higheghea p’aici, Cine n-are nici un dor, Cât trudește-o mamă-n lume, Greu îi dealul Măgurii, Joia-n târgul de la Binș etc. Din anul 2018 fac parte din Grupul Binșenițele, alături de alte cinci colege de cântec din Țara Beiușului, dăruind publicului  cântece de suflet: Iacătă-ne binșenițe, Auzit-am, auzit.

Referințe: - Interviu 16 martie 2020  (S. S.)