sâmbătă, 3 iunie 2023

HORIA - IACOB TEIUȘAN (1927 - 2018)

Foto: agir.ro

TEIUȘAN, Horia Iacob
*/**/***. Inginer. Director general al Întreprinderii de Transporturi București (ITB). S-a născut în 3 iunie 1927, în Beiuș. A încetat din viață în 10 mai 2018, la București. Este al treilea fiu al cunoscutului profesor de religie Ioan Teiușan, din perioada interbelică, de la Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuș, și al Vioricăi Lucia Teiușan (născută Popa).

A absolvit în 1946 ctitoria vulcaniană, instituție școlară de referință a învăţământului românesc, după care a urmat cursurile Politehnicii din Timișoara. La finalizarea studiilor superioare, a fost repartizat inginer în București. Competența profesională și capacitatea organizatorică l-au propulsat, în anii `70  și începutul anilor `80 ai veacului trecut, în ciuda faptului că era fiu al unui preot greco-catolic, în poziția de director general al Întreprinderii de Transporturi București. Colegii și-l amintesc ca pe un adevărat lider și un om sufletist, care nu rămânea nepăsător la problemele lor. În timpul mandatului său de director general, ITB era socotită a patra întreprindere de transport urban din lume sub aspectul mărimii parcului de vehicule, al suprafeței deservite și al numărului de salariați. În perioada 1972–1980, înainte de apariția metroului, parcul ITB depășea 2500 de autobuze, 800 de tramvaie și 700 de troleibuze, având circa 35000 de salariați. Întreprinderea includea și servicii de taximetrie, maxi-taxi și chiar transport de marfă. Cea mai mare realizare din vremea mandatului directorului Horia Iacob Teiușan rămâne punerea în exploatare a vagonului dublu articulat V 3A, în anul 1971, în prezența șefului statului, mijloc de transport fabricat în Atelierele Centrale ale ITB.

În 27 iulie 1975, inginerul Horia Iacob Teiușan, de-acum director tehnic al Întreprinderii Metroul București, avea să fie nominalizat în colectivul de specialiști care a analizat și propus modificările în rețelele edilitare ale municipiului București, ca urmare a realizării galeriei tronsonului I de metrou „Semănătoarea – Abator”, și amenajarea cursului deschis de apă curată a râului Dâmbovița.

Grație experienței acumulate și a expertizei sale, a fost cooptat, în 1973, ca membru titular în Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare, organism înființat în temeiul Legii nr. 10/20 iunie 1973. Funcționând pe lângă Consiliul de Miniștri, Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare avea sarcina de a analiza, dezbate și propune soluții în privința dezvoltării economico-sociale a județelor, municipiilor, orașelor și comunelor în domeniile sistematizării teritoriului și localităților urbane și rurale, gospodăriei comunale, industriei locale, locuințelor ș.a.

Din pozițiile în care s-a aflat, Horia Iacob Teiușan a sprijinit nemijlocit solicitările unor unități economice, îndeosebi din sfera transportului local orădean, deopotrivă o seamă de proiecte promovate de administrația județului Bihor.

Într-o emoționantă epistolă așternută pe hârtie în 2003, la 175 de ani de la înființarea ctitoriei lui Samuil Vulcan, fostul absolvent Horia Iacob Teiușan rememora: „Dascălii noștri au fost adevărate făclii, care s-au mistuit arzând din dragoste pentru neam și tinerele generații. Din flacăra acestor torțe vii revin acum și prind viață imaginile scumpe de la Liceul <<Samuil Vulcan>> ale prof. Ștefan Musta, directorului prof. Nicolae Flueraș, pecum și ale profesorilor Ioan Bușiția (mentorul lui Bela Bartok!), Victor Popovici, Traian Tămaș, Nicolae Fântânaru, Niculiță Papp, Ilie Popa, Dr. Ioan Bozac, Mihai Pop Bruckental, Teodor Odeșteanu, Olga de Sabata, Viorica Albon, Constanța Ilie, Letiția Ramonțian, abatele Louis Barral, Merloz (n.n. Iréné Merloz) și Nicolas (n.n. Père Jean Nicolas). Toți aceștia au avut daruul de a fi totdeauna mai tineri și mai bătrâni ca discipolii lor. Picăturile de cerneală de pe catedrele dascălilor din Beiu rămân veșnic, ca stropii de sânge pe un câmp de bătălie.”

Cu doar câțiva ani înainte de trecerea în eternitate, Horia Iacob Teiușan a donat Muzeului Societății de Transport București (STB) mai multe albume din colecția personală, în care sunt înfățișate realizările din arcul de timp în care a fost director al ITB.

            Referințe: - Degău, Ioan, Suciu, Simion, Laza, Ioan, Oameni de seamă din Țara Beiușului, Editura Academiei Române, Cluj-Napoca 2021, p. 915-916.  (I. L.)