luni, 26 august 2024

LA MULȚI ANI, ZOLI BOLDIȘ!

 Zoli Boldiș, un nume cunoscut în Țara Beiușului, atât ca dirijor al Fanfarei Militare din Beiuș, dar și ca organist al Formației „Simbol”, iar în ultima vreme ca dirijor al Corului Asociației Avram Iancu.

Personal, pot să vă spun că este omul de care mă leagă o lungă prietenie, din septembrie 1989 și până în prezent, colaborator, fost coleg de birou, iar în ultimii doi ani, instrumentist (braci) în Cvartetul de Muzică Tradițională „Șura Ușorilor”.

La mulți ani, prietene! Multă sănătate, bucurii și împliniri!

 


BOLDIȘ, Ioan Zoltan
. Locotenent colonel (rtr). Șeful Muzicii Militare a Garnizoanei Beiuș. S-a născut la data de 26 august 1946 în Oradea, fiul lui Ioan și Maria Boldiș. Tatăl, de meserie cizmar, a lucrat ca muncitor la fabrica de încălțăminte ”D. Gherea” din Oradea. Pe lângă meseria de cizmar, din anii de ucenicie, a învăţat să cânte la flaut, urmând apoi cursurile Școlii Populare de Arte din Oradea, tot la flaut. A activat ca flautist în orchestra școlii, în formațiile artistice și muzicale ale întreprinderii. Mama casnică. La vârsta de 7 ani a fost înscris la Școala Populară de Arte din Oradea, la cursul de vioară al profesorului Boda Oskar. Clasele I–VII, la Școala medie nr 4, clasa a VIII-a de liceu, la Liceul nr 4 din Oradea, clasele IX–XII (1960–1965) a urmat la Școala de muzica din Cluj, specialitate Vioară la clasa profesorului Palocsai Zsigmond. În 1960 a absolvit Școala Populară de Arte. În septembrie 1965 este admis la Școala Militară de Muzică București. Absolvă școala la 15 august 1968, este înaintat la gradul de locotenent fiind repartizat funcția de Șef al Muzicii Militare a Regimentului 23 Mecanizat Beiuș. Pe lângă sarcinile de serviciu specifice funcției în care a fost încadrat  (organizarea,  prezentarea și conducerea de concerte de fanfară, spectacole de muzică populară și ușoară cu echipele artistice ale unităţii și ale Casei Armatei), a colaborat cu mai multe instituții de învățământ, unități economice și de cultură din orașul Beiuș: 1970 – 1972 profesor de chitară la secția din Beiuș a Școlii Populare de Arte Oradea;  profesor de chitară, vioară, pian la cursurile de specialitate organizate de Casa Armatei, Casa de Cultură, Universitatea Populară Beiuș. Colaborări artistice în calitate de instrumentist, vioară, chitară bas, chitară armonie, pian, cu formațiile artistice ale Casei de Cultură, Coop. Muncitorul, Spitalul orășenesc, Fabrica de mobilă Beiuș.

În perioada 1969–1972 la inițiativa profesorului de muzică Bruchental Mihai înfiinţează un cvartet de coarde compus din Lt. Boldiș Zoltan vioară 1, Doctor Biterman Anna vioară 2, Prof, Bruchental Mihai violă, Serg. Maj. Liboteanu Mihai violoncel. Cvartetul, abordând un repertoriu de piese clasice cât și compoziții ale prof Bruchental, a prezentat mai multe spectacole, concerte lecții, la Casa Armatei, la Universitatea Populară, cât și la Casa de Cultură Beiuș.

Abordând un repertoriu adecvat, (potpuriuri de dansuri populare, valsuri, colaje de cântece patriotice, cât și arii celebre din opere si operete clasice), de mare interes și succes s-au bucurat concertele de fanfară prezentate în parcul orașului, cât și în stațiunea Stâna de Vale, pe timp de vară, în după amiaza zilelor de duminică, cât și a zilelor de sărbători legale.

Trecerea prin garnizoană a subunităților  cu FANFARA MILITARĂ în frunte, intonând cântece ostășești și patriotice, cu diferite ocazii, Ziua Victoriei și a Eroilor, 9 mai, Ziua Armatei, 25 octombrie, Zilei Naționale, (23 august, 1 decembrie, zilelor Imnului Național și Drapelului Național, zilei de 11 aprilie 2007 – vizita MS Regelui Mihai I al României în Beiuș, cât și concertele de fanfară prezentate pe Stadionul de Fotbal din Beiuș, în pauzele meciurilor, susținut de echipa militară  ”Tricolorul Beiuș”, la Cercul Militar sau în oraș, au rămas amintiri plăcute în memoria locuitorilor urbei Beiuș.

În 30 decembrie 1971 a fost avansat la gradul de locotenent major, iar în 30 decembrie 1975 a fost avansat la gradul de căpitan. Datorită faptului că funcția de încadrare era de căpitan, nu a putut fi avansat în gradul următor. ”În 1981 - examenul de maior la Inspectoratul Muzicilor Militare. Comisie mare de 11 ofițeri superiori pentru 2 căpitani candidați (Cpt. Cătană Ștefan de la muzica din Sulina și Cpt. Boldiș Zoltan de la muzica din Beiuș). Rezultatul - Admis cu calificativul de FB pentru ambii candidați. În martie 1992, după 17  ani de ”CĂPITĂNIE”, am fost mutat la ordin, la Inspectoratul Muzicilor Militare, la biroul ”Repertoriu și arhivă muzicală”, funcție de maior, astfel că la data de 30 iunie 1992 am fost avansat la gradul de maior. Negăsind locuință și serviciu pentru soție, am solicitat sa fiu mutat la cerere înapoi la Beiuș.”

A înfiinţat și a condus mulți ani Formația de Estradă a Casei Armatei din Beiuș. De asemenea a fost membru de bază a formației Simbol.

Din 1995, când s-a desființat Muzica Militară, până în 30 iulie 1996 a fost ofițer 3 la biroul de cultură și pregătire psihologică a personalului unității. În 30 iulie 1996 a fost trecut in rezervă cu grad de maior. Ulterior, avansat (în rezervă) la gradul de locotenent colonel. 

         După anul 1995 a condus în continuare, pro bono, fanfara militară, care a continuat să funcționeze până în anul 2008, pe lângă Cercul Militar Beiuș, susținând ceremonialele din oraș. S-a pensionat în anul 1996.

Între 1996–2000,  voluntariat la Casa de Copii Beiuș - cerc de inițiere muzicală, chitară, pian, soliști vocali și grup vocal. Organizare de spectacole, cu și pentru copii de la CCB, cu diferite ocazii: Crăciun, sfârșit de trimestre sfârșit de an.

1999–2014, voluntariat la ONG de protecție socială, ”Bunul Samaritean Beiuș” și ”CASA FRANCESCO”, Project manager la ”ARCA lui NOE”, proiect ce se ocupa cu integrarea în societate cât și cu formare profesională, a tinerilor (mai ales fete, cu diferite grade de handicap mintal), provenite din centre de plasament, la vârsta de 18 ani.

Diverse lucrări, compoziții proprii și orchestrații pentru fanfară publicate pe pagina: https://fanfare.ro/zoltan-boldis/

Peste 160 de piese corale notate, armonizate sau rearanjate pentru Corul ”IOAN BUȘIȚIA” al Bisericii Greco-catolice din Beiuș.

Peste 200 de cântece diverse (religioase, laice, de muzica ușoară, populară) puse pe note, armonizate, aranjate, negativate, pentru copii și tineri de la ONG ”Casa Francesco”, ”Oratoriul Colț de Rai”, Bisericile Reformate și Romano-catolice din oraș.

Peste 20 de piese corale rearmonizate și aranjate pentru corurile Bisericilor, Reformate și Romano-Catolice din Beiuș.

Din 2016, împreună cu circa 20 de pensionari militari și civili, înfiinţează Corul bărbătesc ”Corala Beiusensis”,  care  susține spectacole cu diverse ocazii aniversare, Ziua municipiului Beiuș, Zilele Drapelului Național și a Imnului Național etc

Repertoriul conține peste 80 de coruri clasice, cântece patriotice, ostășești, populare, romanțe etc.

Din 2021 conduce Corul ”Asociației Avram Iancu Beiuș”, participând la concerte corale cu ocazii aniversare: concert de colinde ”Cu bucurie să cântați” în 2021, prezentat în bisericile ortodoxe, romano și greco-catolice din oraș, dar și în comuna Căbești (2021 și 2022), la serbarea pomului de iarnă, organizat de Primăria comunei.

Este membru al Cvartetului de Muzică Tradițională „Șura Ușorilor”.