joi, 15 mai 2025

LA MULȚI ANI, MIRON HORGIU!


 MIRON HORGIU este d
irector general - Banca Cooperatistă Creditcoop ”Izvorul” Ștei. S-a născut în 14 mai 1948 în satul Drăgănești, în vecinătatea Beiușului. 

Miron Horgiu a absolvit cele 7 clase în 1962 și a trebuit să aleagă între liceu și o școală profesională. Acesta a fost momentul care a   marcat,   pentru totdeauna, viața copilului, ce nu avea nicio vină că s-a nascut sarac. În ultima zi în care mai puteau fi depuse dosarele de studiu pentru admiterea la Liceul Samuil Vulcan a fost întrebat de către tatăl său: ,,No, unde te înscriu ? La liceu sau la meserii?” Răspunsul a venit prompt: Dacă îmi cumperi uniformă, merg la admitere la liceu, la cuprinde Miron. Cu mare amărăciune tatăl ia zis: ,,Dragul tatii, eu n-am bani să-ți cumpăr uniformă și pantofi . Admiterea a avut loc la Grupul Școlar UNIO din Satu Mare, unde era în concurență cu alte sute de elevi din Ardeal.

În anul I  de școală, la Grupul Școlar din Câmpia Turzii, căci acolo a ajuns până la urmă, a susținut olimpiada de matematici alături de liceenii din Orașul Câmpia Turzii. Miron sa calificat la faza pe regiunea Cluj (erau inca regiuni). Colegul său Moț Valentin din Cărpinet, al doilea calificat la olimpiadă, sa dus la profesorul de matematici (directorul adjunct al școlii) cerându-i să-l scutească de olimpiadă, motivând: ”Dacă mă gândesc mult mă înțeapă la inimă și îmi vin amețeli”. La aflarea acestui vești, Miron sa dus și el glonț la domnul profesor, motivându-i:   ”Nu pot să merg la olimpiadă. Dacă mă gândesc mult, mă doare stomacul și-mi vin amețeli”. Profesorul, un om cu o personalitate foarte puternică, i-a răspuns: ,,Pentru această minciună te vei tunde la zero și așa vei merge la olimpiadă la Cluj!” Astăzi când vedem pe cineva tuns la zero, ni se pare ceva foarte normal dacă nu chiar modern. Pe atunci însă, erai etichetat: ori elev   la școala de corecție ori   pușcăriaș, ceea ce nu era cazul. Rezultatul? Miron a fost olimpic la Cluj și în anul ce a urmat.

După absolvire, pe data de 5 iulie 1965 sa angajat la Uzina Mecanică din Ștei, prima sa grija fiind să-și urmeze studiile liceale. Așa se face că până să plece  în armată, în toamna anului 1968, a ajuns în clasa a XI-a la seral. În aceeași perioadă a activat ca dansator în echipa de dansuri a orașului Ștei. Toate aceste activități nu l-au împiedicat să ajungă destul   de repede în elita strungarilor din Uzina Mecanică, în același an, 1968, calificându-se la Olimpiada Strungarilor din județul Bihor. Proba   practică a avut loc la Uzina Înfrățirea din Oradea, iar cea teoretică la Clubul Tineretului din Pasajul Vulturul Negru. Aici, Miron Horgiu a impresionat publicul prezent, calificându-se pe locul doi. În semn de recunoaștere pentru meritele sale în toată această   perioadă, a fost ales delegat al Orașului Dr. Petru Groza în Delegația de tineret a României la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților care a avut loc la Sofia, capitala Bulgariei,   în iulie   1968 .   

         În septembrie sa transferat la Liceul Samuil Vulcan din Beiuș, reluând clasa a XI-a la seral. La același liceu, tot în clasa a XI-a,   curs de zi,   învăța și prietena sa, Ana Gavra din Livada Beiușului.

         În 1972, cei doi iau bacalaureatul, iar în septembrie se căsătoresc. De acum, familia începe să constituie pentru Miron o prioritate, mai ales că bunul Dumnezeu le-o dăruiește   pe Alina-Maria, primul lor copil. Într-o zi de mai 1973, a fost chemat la Județ, unde i-am    propus să accepte să fie promovat în   funcția de primar al comunei Drăgănești. După consultarea familiilor, dar în special la sugestia unchiului său Popa David, primar al comunei Budureasa, a acceptat.   Avea 25 de ani, iar pe 1 august 1973, avea să devină cel mai tânăr primar din România! 

A fost numit, iar apoi   ales și reales, aproape 14 ani, ca primar, până la începutul anului 1987, când,   la cerere, sa retras   într-un Birou de evidență la Comitetul Orășenesc   Beiuș. Această retragere, la o vârstă de 39 de ani, era atunci o raritate. Și totuși, Miron s-a retras. De ce oare ? Răspunsul există. Contradicția dintre datorie și conștiința era tot mai evidentă. Puterea sa de anticipație este foarte cunoscută. S-a confesat câtorva oameni de încredere, presimțind schimbările din 1989...

         După decembrie 1989 a revenit în cooperație, mai precis, ca revizor în cadrul Cooperației de consum și de credit din județul Bihor. După numai un an, este numit șef la Cooperativa de credit din Orașul Ștei, unitate ce necesită   o nouă ordine interioară, deoarece   în urmă cu un an avusese loc o fraudă însemnată, pe care a fost nevoit să o recupereze cu multă grijă. În numai 5 ani, respectiv în 1996,   Cooperativa de Credit din Ștei ajunge pe locul   întâi între cele 18 cooperative de credit din   județul Bihor și pe locul doi pe țară între cele peste 700 de unități din România. 

Din 1991 și până în prezent Horgiu Miron se află la conducerea Băncii  Cooperatiste Izvoru Ștei.

În anul 2009  i se conferă titlul de ,,Cetățean de Onoare” al orașului Ștei.