Beiuş – repere istorice
· 1263 – în Codexul de la Oradea apare prima menţiune despre Ioan, voievodul Beiuşului;
· În anul 1410, la 24 august Paul Chapo, judele Beiusului emite un document în care este atestata existenta voievodului Petru de Beius si a adunării cnejilor si juraţilor, ceea ce dovedeşte faptul ca voievodul de Beius era "în fruntea unei adunări a tuturor fruntaşilor români din Beius si din împrejurimi, ceea ce lasă sa se întrevadă vechea autoritate a voievodului si întinderea ei". Beiusul este menţionat ca oppidum cu jude si juraţi;
· 28.10.1451 – episcopul Ioan Vitez de Zredna declară Beiuşul “Oraş liber-Civitas” cu drept de sigiliu şi juraţi;
· În decembrie 1600 Mihai Viteazul în drumul sau spre Viena poposeşte două zile la Beiuş iar la plecare lasă pentru paza oraşului pe ostenii săi sârbi se sub comanda lui Dimitrie Buzinca.
· 19.04.1919 – Bravii ostaşi români conduşi de maiorul Razoviceanu eliberează oraşul Beiuş – “… nu ştiu dacă primul soldat pe care l-am văzut era călare pe un cal alb, aşa cum l-am văzut între icoane, în casa tatii la Beiuş, pe Mihai Viteazul, dar mulţi din cei care au urmat maiorul Razoviceanu, după câte am înţeles, erau moţi de-ai lui Horea şi Avram Iancu, şi încă în opinci, dar cu puşti mitraliere în mâini” (Titus Roşu);
· Prin Hotărârea 35/1995 a Consiliului local Beiuş, 19 Aprilie a fost declarată Ziua Oraşului Beiuş;
· Prin Legea nr. 391 din 30 septembrie 2003 oraşul Beiuş a fost declarat municipiu.
Şedinţa Festivă în Sala Mare a Primăriei Beiuş
Luni, 19 aprilie a.c., ora 10.00 în Sala Mare a Primăriei Beiuş, în acordurile Imnului Naţional începea şedinţa festivă a Consiliului Municipal. La eveniment au participat senatorul Cornel Popa, deputatul Nicolae Jolţa, prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, primari din zonă, oameni politici, de cultură şi de afaceri din Ţara Beiuşului dar şi numeroşi cetăţeni.
Primarul prof. ec. Adrian Domocoş a deschis şedinţa făcând un bilanţ al realizărilor social – economice dar şi neîmplinirilor din 2008 şi până în prezent. Referitor la neîndeplinirea unor obiective „Beiuşul nu este unde ar trebui să se afle dar e pe direcţia cea bună”, spunea primarul.
Printre realizări a amintit modernizările făcute la Spitalul „Episcop Nicolae Popoviciu” ( în valoare de 100000 RON la spital şi 500000 U.S.D. la maternitate), modernizarea grădiniţelor şi a şcolilor, a iluminatului public, finalizarea unor proiecte din fonduri europene în valoare de peste 100000 euro. Printre proiectele în derulare amintea darea în folosinţă a apartamentelor din clădirea de pe str. General Mociulschi, modernizarea pieţei şi încălzirea acesteia cu apă geotermală, realizarea unui lac de agrement în zona Delani şi finalizarea proiectului „Beiuş – oraş geotermal”.
Senatorul Cornel Popa a asigurat sprijinirea primarului Beiuşului în demersurile sale pentru cetăţeni şi a sesizat cu mâhnire că „este prea multă încrâncenare în această zonă în care, regula bunului simţ a fost la ea acasă”. Referitor la starea deplorabilă a DN 76, atât Cornel Popa cât şi Nicolae Jolţa au asigurat cetăţenii de implicarea în rezolvarea acestei probleme. Dl. Jollţa a arătat că, în urma interpelării ministrului Berceanu a constatat cu stupoare că termenul de reabilitare a acestui drum este 2013.
Prefectul Gavrilă Ghilea a asigurat cetăţenii că va sprijini administraţia locală în vederea ducerii la bun sfârşit a proiectelor derulate.
În final, Corul „Lira” , dirijor prof. Remus Lazea, a susţinut un microrecital de lucrări corale.
Depunere de coroane la Monumentul Martirilor
Participanţii la şedinţa festivă s-au deplasat la Monumentul Martirilor Dr. Ioan Ciordaş şi Dr. Nicolae Bolcaş pentru a aduce un omagiu eroilor ce s-au jertfit pentru libertatea şi unitatea naţiunii române. Manifestarea a început, surpriză, cu două slujbe religioase – una oficiată de un sobor de preoţi ortodocşi şi una de un sobor de clerici greco – catolici cărora li s-a alăturat şi parohul bisericii reformate din Beiuş. Moment penibil care dovedeşte că nici măcar într-o zi de o asemenea încărcătură emoţională reprezentanţii cultelor nu sunt capabili să dea un exemplu de iubire frăţească şi de toleranţă. Să nu uităm că Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş au fost, unul greco – catolic iar celălalt ortodox şi şi-au dat viaţa alături, în noaptea de 3 - 4 aprilie 1919, asasinaţi mişeleşte de bandele căpitanului Verbőczi, să nu uităm că aceştia au fost doi mari ROMÂNI uniţi, mai presus de orice, de idealuri comune, de o luptă comună şi de un destin tragic.
Au rostit alocuţiuni prof. Dan Ispas şi primarul Adrian Domocoş care au subliniat semnificaţia yilei de 19 aprilie pentru locuitorii municipiului Beiuş.
Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Martirilor.
Simion Suciu