sâmbătă, 18 mai 2019

LA MULȚI ANI, IRINA MIHOC - VUTAN!

             

                        Profesor, interpretă de muzică populară, folcloristă, Irina Mihoc -Vutan reprezintă o stea în peisajul cultural al Țării Beiușului. 
             La mulți ani , Irina Mihoc - Vutan!





MIHOC-VUTAN, Irina*/**/***. Profesoară, interpretă a cântecului popular din Bihor. S-a născut în Beiuş la 20 mai 1957. Şcoala primară şi gimnaziul le face în Beiuş, iar studiile secundare la Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan” din Oradea. După ce îşi ia diploma de învăţătoare, în anul 1977, este repartizată şi se prezintă la post la Damiş unde funcţionează până în 1983 cînd se transferă la Budureasa. Din anul 1989 este titularizată profesoară la Clubul copiilor din Beiuş unde funcţionează până în 2018. În anul 2003 a fost numită directoare. În această perioadă urmează studii superioare la Universitatea din Oradea. 
Încă de pe băncile liceului orădean intră în atenţia specialiştilor şi se face remarcată ca interpretă a cântecului popular  bihorean, apărând în numeroase spectacole. Acolo unde a lucrat s-a ocupat în permanenţă de descoperirea şi iniţierea în tainele interpretării folclorului a tinerelor mlădiţe locale, pe care le uneşte în mai mici sau mai mari formaţii cu care participă la spectacole locale sau la cele de mai largă anvergură organizate pe linie de învăţământ sau aşezăminte culturale. 
Ca interpretă a cântecului popular cucereşte primii lauri încă din clasele gimnaziale. Odată cu înaintarea în vârstă şi experienţă interpretativă şi scenică cresc şi numărul participărilor la spectacole şi concursuri şi numărul premiilor. Este remarcată de radiodifuziunea română şi de televiziune cu care are numeroase colaborări.
La Beiuş reuşeşte ca pe lângă Clubul copiilor să organizeze un valoros ansamblu folcloric alături de care este prezentă la toate manifestările folclorice de la nivelul municipiului şi judeţului fiind, totodată şi foarte des solicitată de Societatea Română de Televiziune. Se impune şi pe plan personal fiind o reputată interpretă a folclorului local. “Enumăr mai jos doar câteva din cele mai importante: Marele Premiu la Bocşa, 1979; Premiul I la Primăvara arădeană 1980; la “Mândru-i cântecu-n Bihor”; la “Cântecele Streiului”, Simeria, 1984; Premiul II la marea întrecere “Maria Tănase” de la Craiova, 1984, apoi la Corabia, şi la “Voci tinere” Costineşti, 1984. În 1987 obţine cea mai dorită distincţie de fiecare interpret de folclor - Trofeul “Floarea din grădină” al Televiziunii române” (Vasilescu, Stelian. Oameni din Bihor… p. 516). Aşa cum menţionam are numeroase apariţii la radio (prima din 1980) şi televiziune. Are înregistrate mai multe discuri şi CD-uri cu cântece populare din Bihor. 
Referințe: Nasc oameni și-n Țara Beiușului. Beiuș, Editura Buna Vestire, 2004.


Simion SUCIU