vineri, 15 octombrie 2021

LA MULȚI ANI, PĂRINTE IOAN NAT BALINT!












            Personalitate a Beiușului, părintele Ioan Nat Balint este unul din preoții ortodocși ai Beiușului care zidește prin cuvânt, dar și lăcașuri închinate Domnului. 
            Să-i urăm în această frumoasă zi de toamnă sănătate, bucurii și tradiționalul
LA MULȚI ANI!


            BALINT, Ioan–Nat**/***.  Preot ortodox, protopop de Beiuş. S-a născut la 15 octombrie 1949, în Pociovelişte – Bihor. Este desccendent al lui Ioan Ignatie Popp (Papp), episcop al Aradului (între 1903 – 1925).  Şcoala primară a urmat-o în satul natal, gimnaziul la Curăţele, iar liceul la “Samuil Vulcan” Beiuş, absolvind în anul 1967. Între 1970 – 1973 a urmat cursurile Institutului Universitar Teologic din Sibiu, obținând licenţa cu lucrarea Parabolele Mântuitorului. A  fost hirotonit preot la Curăţele, filia Beiuş, unde a slujit între 1973–1978. Din august 1978 a oficiat la Budureasa, filia Burda. La 2 noiembrie 2000 a fost ales protopop al Protopopiatului Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului. A reparat bisericile din Curăţele, Beiuşele, Budureasa şi Burda, a electrificat  biserica din Curăţele etc. Din 1990 s-a implicat în construirea bisericii şi a chiliilor nou înfiinţatei mănăstiri cu hramul “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din staţiunea Stâna de Vale. Pentru întreaga sa activitate pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească a fost hirotonit întru iconom-stavrofor de către P. S. Ioan Mihălţan, Episcopul ortodox al Oradiei, cu prilejul slujbei de târnosire a casei parohiale din Budureasa.  A fost profesor la Seminarul teologic din cadrul Liceului pedagogic  “Nicolae Bolcaş” din Beiuş. Colaborează număr de număr la revista beiușeană “Buna Vestire”. În 23 noiembrie 2014, se pensionează și devine protopop onorar al Protopopiatului Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului, dar continuă sa slujească . 

Amintim câteva titluri din lucrările publicate: Ciclul Cuvânt şi faptă. Activitatea mesianică a Mântuitorului;  - Crăciunul,  semnul milostivirii lui Dumnezeu.

Referințe: - Vasilescu, Stelian, Oameni din Bihor   p. 64, 133; - Degău, Ioan, Brânda, Nicolae, (coordonatori), Igna, Ioan, Beiușul și lumea lui. Studiu monografic. Vol. IV, Editura Primus, Oradea, 2009, p. 830; Degău, Ioan, coordonator, Oameni de seamă din Țara Beiușului, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Oradea, 2021, p. 160.