sâmbătă, 16 octombrie 2021

A ÎNCETAT DIN VIAȚĂ CONSTANTIN BUTIȘCĂ. DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ! SINCERE CONDOLEANȚE FAMILIEI!

To be or not to be... A fi sau a nu fi...   Ce mică e distanța dintre a fi sau a nu fi. Trăim în viteză, în goana neîncetată spre un pic mai bine și nici nu observăm cum trecem pe lângă locuri, oameni, clipe… Ne trezim când suntem mai puțini și atunci ne amintim câte am fi putut face pentru cei plecați, dar… este prea târziu. Și atunci ne tragem răsuflarea și o pornim din nou în goana spre… neființă…

           

Sursa fotoBihoreanul

            CONSTANTIN BUTIȘCĂ.
Profesor. Inginer. Autor. S-a născut în 2 august 1945 în localitatea Fânațe, județul Bihor, fiul lui Ștefan și Zenovica Butișcă. A încetat din viață în 15 octombrie 2021, în urma unor afecțiuni cardiace, la Oradea.

A absolvit Școala Medie Mixtă din Ștei, atunci Orașul Dr. Petru Groza (1963) și Facultatea de Electromecanică la Cluj-Napoca (1968).

A fost inginer stagiar la TCIF nr. 6 Crișana și la IRE Oradea, unde a proiectat electrificarea satelor Valea Mare de Codru, Cetea, Borozel, Hidișelu de Jos și alimentarea cu energie electrică a Minei de bauxită de la Dobrești și a Morii Răsăritul din Oradea.

În 1970 a intrat în învățământ, la Liceul Industrial de Electrotehnică, devenit ulterior Grup Școlar de Transporturi și Telecomunicații, apoi Grup Școlar CFR. Aici a fost profesor, director și director adjunct până în 2009, când sa pensionat. A construit cu elevii un laborator de mașini electrice și acționări (doi dintre acei elevi, ulterior, și-au luat doctoratul în mașini electrice). O vreme a condus cercul metodic al inginerilor și maiștrilor instructori de profil electric din Oradea și apoi a fost inspector școlar.

Încă din liceu a publicat probleme enigmistice și careuri de cuvinte încrucișate în revista Rebus și a înființat, la liceul din Ștei, Cercul rebusist Bihorul (care va activa, din 1970, la Oradea și în cadrul căruia se vor forma cunoscuții rebusiști Gheorghe Crișan, Paul Hașaș, Andrei Stokker și Stelian Radu Cacuci). În 1974 a organizat la Oradea prima Consfătuire rebusistă națională și prima mare Expoziție rebusistă națională, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Între 1980 și 1989 a realizat și tipărit la Oradea reviste de rebus și cultură, care s-au difuzat în zeci de mii de exemplare în toată țara (Fotbal la Porțile Bihorului, Teatru-rebus-magazin, Armonii, Mozaic cultural-sportiv). În ianuarie 1990 a tipărit revista rebusistă cu tematică istorică, Armata e cu noi!, în cadrul Casei Armatei din Oradea. A contribuit la apariția Gazetei de vest, a revistei Unu și a Editurii Cogito. În 1993 a înființat Editura Brevis, în cadrul căreia au apărut peste 30 de reviste rebusiste tematice (cu titlul de Divertisment), volume de versuri ale poeților și epigramiștilor locali (F. Lazăr, I. Davideanu, P. Marian), cărți și publicații școlare (Cântați cu noi, Serbări școlare, Matematica de gimnaziu), Harta și Ghidul practic al municipiului Oradea, în mai multe ediții. În 2000 la Editura Brevis a apărut ampla lucrare a regretatului prof. Nicolae Țucra, Vașcău. Comună, oraș, ținut. Monografie. Orientând editura spre monografii, în 2002 Constantin Butișcă a publicat Monografia comunei Drăgănești. Au urmat apoi mai multe monografii cu subtitlul Case, oameni și tradiții pentru sate din comuna natală și din împrejurimi (Fânațe, 2009; Poiana de Vașcău, 2010; Câmpani, 2012; Sudrigiu, 2016; Sighiștel, 2017, Seghiște, 2018). Toate aceste monografii sunt rodul unor cercetări sociologice în satele la care se referă. A mai publicat trei lucrări de factură monografică: Bisericile ortodoxe din Oradea și slujitorii lor (2013); Amintiri din Liceul CFR (2014); Mondialele, de la Montevideo la Moscova (2018). Începând cu anul 2018 a lucrat la volumul Bihoreni de ieri și de azi, pe care l-a finalizat în decembrie 2020.

Apoi… 

Noi rămânem mai triși, mai săraci...

DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ! SINCERE CONDOLEANȚE FAMILIEI ÎNDOLIATE!


Constantin Butișcă la Beiuș
Foto: Alexandrina Chelu