Din 2011, în fiecare an, membrii Asociației „Avram Iancu” Beiuș, de Ziua Naționale a României, trec pe la Bustul Crăișorului să-i spună ce mai e nou, să vadă ce face, să-i spună păsurile ori bucuriile, dar și să-i lase o coroană de flori, prinos al urmașilor, spre recunoștință în veci.
Din păcate, anul acesta nu a fost posibil, datorită lucrărilor din Parcul Central, așa că, în frunte cu Viorel Ianc, președintele asociației, un număr important de beiușeni, care mai păstrează „Duhul lui Avram Iancu”, s-au deplasat în strada Burgundia Mare, la nr. 20, unde, Placa Memorială care precizează că „ Pe cuptorul din cost pâine din această veche casă și-a găsit odihna, în dese rânduri, Avram Iancu, în drumurile sale printre românii crișeni.
La această manifestare a fost prezent și profesorul Gheorghe M. David, în fruntea unui „pâlc” de căbeșteni și căbeștenițe, dar și Corala „Beiusensis”, condusă de lt. col. r. Boldiș Zoltan.
Manifestarea a început cu un scurt cuvânt al lui Viorel Ianc, după care s-a depus o jerbă de flori. Corala „Beiusensis”, împreună cu întregul ahditoriu, a rostit Imnul Național al României.
Prof. Silvia Mara Șora a rostit o alocațiune despre Marea Unire a Românilor, Conf. univ. Nicolae Brânda, poet și Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș, a rostit o poezie proprie, dedicată patriei și poporului, apoi Simion R. Suciu, membru fondator al Asociației și o vreme vicepreședinte, a rostit, și el, câteva cuvinde despre rostul tradițiilor, religiei și obiceiurile strămoșești în păstrarea identității naționale , dar a evocat câteva figuri importante, care sunt legate de Beiuș, și au construit Unirea cea Mare.
A urmat un moment patriotic susținut de școlarii din Căbești și Corala „Beiusensis”, iar manifestarea s-a încheiat cu rostirea poeziei Scrisoarea lui Gheorghe Mireanul, rostită cu suflet de Gheorghe David.