miercuri, 15 decembrie 2021

LA MULȚI ANI, Dr. TIBERIU IOSIF BONDAR!

 


BONDAR, Iosif, Tiberiu**.  Medic. S-a născut la 17 decembrie 1955, în comuna Holod, județul Bihor, unde a urmat și școala generală.

A susținut examenul de admitere la Liceul “Samuil Vulcan” din Beiuș, unde a frecventat clasa a IX-a. În clasa a X-a, înființându-se o clasă specială de biologie-chimie la Liceul “Emanuil Gojdu” din Oradea, s-a transferat la acest liceu, având acces acolo întrucât la aceste două materii de specialitate luase note peste 9. Visul său din acea perioadă era să devină inginer chimist. Din cei 28 de elevi care au absolvit această clasă specială, 19 au terminat medicina. Următoarele nouă luni a efectuat stagiul militar cu termen redus. Între 1975-1981 a urmat Facultatea de Medicină din cluj-Napoca, între timp s-a și căsătorit cu Luminița Maria Bârsan[1]. A absolvit medicina în anul 1981 iar soția sa fusese repartizată la Șimleu-Silvaniei. Dr. Tiberiu Bondar a fost repartizat la Spitalul din Șimleu-Silvaniei A stat acolo două luni și apoi a obținut o detașare în Oradea. În continuare, majoritatea stagiului l-a efectuat aici. După stagiatură a susținut concurs și a obținut post la Ucuriș. A făcut o vreme naveta, apoi a fost detașat la Oradea, multă vreme la Dispensarul Cooperației Meșteșugărești. Din 1985 și până în 1991 a activat în cadrul Comisiei de Recrutare-Încorporare a Centrului Militar Oradea. Înainte de evenimentele din decembrie 1989 s-a  transferat la Dispensarul Rural din Drăgești. După șase luni a susținut concursul de secundariat la București, urmat rezidențiatul de medicină generală și a obținut post la Dispensarul de întreprindere “Miorița” din Oradea. În 1992 a susținut examen pentru specialitatea Medicină Generală. Între 1992–1994 a fost lider al sindicatului medicilor. Din 1993 până în 1995 a fost inspector la Direcția de Sănătate Publică. Apoi s-a transferat la Serviciul de Ambulanță. În 1998 a obținut titlul de medic primar de medicină generală și în 2000 a susținut examen pentru a doua specialitate - Medicină de Urgență. Inițial, după reînființarea în 1993 a specialității Medicină de Urgență, rezidențiatul era de trei ani. Acum însă, având în vedere caracterul pretențios al acestei discipline, în medicina de urgență rezidențiatul durează cinci ani. În 1995 a urmat, la București, un curs de instructor-formator pentru a putea ține cursuri de perfecționare pentru asistenții din sistemul de ambulanță. În 1999, a mai urmat un curs de profil la Consiliul European al Surescitării de la Lion, Franța. Începând cu anul 1997 a fost director la Serviciul de Ambulanță Oradea, în 2005 directorul Spitalului Județean, ulterior revenind ca director al Serviciului de Ambulanță Bihor, actualmente fiind director medical. Este președintele Asociației ”Pentru viață” Ambulanța Bihor.

Referințe: - Degău, Ioan; Suciu, Simion; Laza, Ioan; Beiușul și lumea lui. Vol. VI. Oameni de seamă din Țara Beiușului, Academia Română. Centrul de Studii Transilvane, Oradea, 2021, p. 224-225.

 



[1] BONDAR, Luminița. Profesor, jurnalist. S-a născut în 7 noiembrie 1953 la Oradea. A lucrat la ziarele ”Făclia”, ”Crișana”, ”Gazeta de Vest” (director, 1995-1999), ”Noua Gazetă de Vest” (fondată și condusă împreună cu dramaturgul Dumitru Chirilă). A fost director adjunct la Multiprint S.R.L. Este membră fondatoare a U.Z.P., filiala Bihor din 2008. (Butișcă, Constantin, Bihoreni de ieri și de azi, vol. I, Editure Brevis, Oradea 2021.