sâmbătă, 11 decembrie 2021

LA MULȚI ANI, DOMNULE ECONOMIST VASILE BAR!

 

BAR, Vasile**. Economist. Președintele Camerei de Comerț Bistrița. S-a născut în 11 decembrie 1954 în satul Delani, într-o familie de oameni simpli. Tatăl lui, Gavril a lucrat în comerț, ca gestionar la Cooperație Beiuș, iar mama, Catița a fost casnică și a lucrat la CAP.

A urmat cursurile primare la Școala Elementară de patru ani Delani, cursurile gimnaziale (clasele V-VII) și liceale la Liceul Teoretic „Samuil Vulcan" Beiuș, absolvind liceul în anul 1973. Clasa a VIII-a a urmat-o la Școala Generală Beiuș. Între anii 1973-1974 a efectuat stagiul militar în orașul Beiuș, la termen redus. A absolvit Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Babeș Bolyai" din Cluj-Napoca în anul 1978, luându-și licența cu lucrarea Structura organizatorică și funcțională a întreprinderii Unirea Cluj-Napoca. A participat la o serie de cursuri postuniversitare între anii 1993—1995, fiecare curs cu durata de un an: Management Performant, Marketing Internațional, Management Financiar. Cursurile au fost organizate la București de OPEN UNIVERSITY CODEX ROMÂNIA.

După absolvirea facultății a lucrat ca economist la Întreprinderea de Construcții de Mașini Bistrița (1978-1990). Din anul 1990 lucrează la Camera de Comerț Bistrița, ocupând funcția de președinte din anul 1998. În activitatea sa a dat dovadă de seriozitate, pricepere și perseverență. Ținându-se cont de calitățile sale, de experiența acumulată de-a lungul anilor, din decembrie 2007 a devenit vicepreședinte la Camera de Comerț a României. În anul 2009 a susținut Masteratul în Management Performant la  Universitatea „Babeș Bolyai" din Cluj-Napoca. Iubitor de sport, este vicepreședintele F. C. Gloria 1922 din Bistrița.

Îndrăgostit de satul Delani, leagănul copilăriei sale, revine pe aceste meleaguri de câte ori timpul îi permite, de cele mai multe ori însoțit de fiica sa, Cristina. Este unul din fiii satului care n-a uitat de unde a plecat.

Referințe: Bulc, Nicolae, Todinca Vasile, Delani, un sat din Țara Beiușului, Editura Mega, Cluj Napoca 2011, p. 203-204.  (S. S.)


Referințe: Bulc, Nicolae, Todinca Vasile, Delani, un sat din Țara Beiușului, Editura Mega, Cluj Napoca 2011, p. 203-204.  (S. S.)