joi, 25 august 2022

SEVER POP de Băsești (1884 - )



POP, Sever
(de Băsești)**. Avocat. Delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, reprezentând cercul Halmi (actual Halmeu). S-a născut în 25 august 1884 în localitatea Băița,  județul Sălaj. Provine dintr-o familie de intelectuali români ardeleni, tatăl său, Dumitru Pop, fiind preot, iar mama sa, Maria, născută Frâncu, era din comuna Ciolt, județul Satu Mare (actual în județul Maramureș), fiica preotului Găvrilă Frâncu din localitate.

Studiile liceale le-a urmat la Sibiu și Beiuș, apoi s-a înscris la Academia de Drept din Oradea. Prin testament, unchiul lui Sever Pop i-a lăsat o sumă de bani pentru finalizarea studiilor universitare, mai ales că acesta urmase specializarea lui, cea juridică.

În anul 1912 și-a susținut doctoratul la Universitatea din Budapesta, iar în același an a deschis un birou de avocatură în Halmeu, comitatul Ugocea unde a practicat avocatura până în anul 1921.

Se căsătorește în anul 1915.

Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, a luptat pe frontul din Serbia. Este luat prizonier și dus într-un lagăr de prizonieri din Sardinia.

În Italia s-a înscris în „Legiunea Română” cu care revine în Transilvania. La finalul anului 1918, împreună cu avocatul Ioan Doboși, a organizat plasa și județul Ugocea, adunarea de constituire având loc în data de 17 noiembrie. În aceeași perioadă el a fost și cel care a organizat Gărzile Naționale.

A participat la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, unde a fost ales și membru în Marele Sfat Național. A fost delegat din partea cercului electoral Halmeu. În contextul politic al anului 1919, în ziua de 30 ianuarie a fost urmărit de un detașament militar maghiar și pleacă din județ, reușind să scape cu ajutorul preotului Aurel Dragoș din Vama. În primăvara anului 1919, la 1 aprilie, a fost numit judecător la Cluj, apoi, la cererea lui, a fost transferat la Șomcuta Mare. Din această postură a demisionat și și-a deschis un birou de avocatură în aceeași localitate, unde a activat până în 3 septembrie 1940. Odată cu cedarea Ardealului de Nord s-a refugiat, fiind numit inspector de control la două fabrici în Timișoara, iar din toamna anului 1941 a fost delegat ca administrator general al bunurilor expropriate de la evreii din județul Timiș-Torontal. Părăsește Timișoara și se mută în 3 septembrie 1943  la Baia de Arieș, județul Cluj-Turda, unde fiica lui era căsătorită cu avocatul Sabin Cioară, și își deschide și el cabinet de avocatură aici.

Referințe: - Membrii de drept ai Marii Adunării Naționale de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, lista publicată în „Gazeta Oficială”, Sibiu, nr. 1, 1/14 decembrie 1918; - dspace.bcucluj.ro/, accesat în 17 martie 2019, ora 11.30. (S. S.)