joi, 25 ianuarie 2024

BEIUȘUL ȘI MICA UNIRE (II)

 Așa cum spuneam în postarea de ieri, spiritul Micii Uniri s-a simțit și la Beiuș. Profesorul de la Gimnaziul Samuil Vulcan, care a trimis scrisoarea și poezia Un gând de peste Carpați a fost preotul-profesor George Marchiș. 


MARCHIȘ, George
***  Arhidiacon. S-a născut la Tămaia în 16 aprilie 1836. A încetat din viață în 28 aprilie 1884 la Carei. A trecut la cele veşnice ca arhidiacon al părţilor sătmărene. La moartea sa, revista „Familia” îl elogia ca pe „unul dintre cei mai inteligenți preoţi ai diecezei orădene”.

Urmează şcoala primară la Baia Mare, studiile liceale şi le finalizează la Oradea, apoi va studia teologia la Institutul „Sfânta Barbara” din Viena. S-a căsătorit cu Iulia Vulturu, fiica parohului Daniel Vultur din Bârsău de Sus, şi va fi hirotonit preot în  20 septembrie 1859. Până în 1861 va fi profesor la liceul din Beiuş. A susținut examenul prosinodal, reuşit în 1863. 

În contextul Unirii Principatelor şi al dublei alegeri a lui A.I. Cuza, preotul-profesor George Marchiş de la Gimnaziul din Beiuş a trimis la finele lunii ianuarie o poezie ziarului “Naţionalul” din Bucureşti, şi o scrisoare alăturată în care a descris atât situaţia represivă a românilor din Ungaria cât şi nemulţumirea faţă de atitudinea duplicitară a episcopului său. Poezia se intitulează “Un glas de peste Carpaţi” care are o încărcătură patriotică subliniind solidaritatea naţională de-a lungul timpului. Scrisoarea şi poezia este interceptată de autorităţi şi trimisă la Episcopie, unde, în luna februarie, preotul-profesor a fost supus judecății Consistoriului greco-catolic orădean, intrigat de afirmaţiile care ar fi lezat persoana Episcopului Erdélyi. În august 1861, Consiliul Locotenential cerea direcțiunii gimnaziului beiuşan ca profesorii (George Marchiş, Ioan Sălăjan, Paul Vela…) să nu se mai implice în politică. George Marchiş va fi transferat în parohia Chioag din protopopiatul Popești. Va mai păstori parohiile din Resighea şi Homorodu de Mijloc, apoi, în mai 1881, ajunge paroh şi protopop greco-catolic de Carei. A fost în cercul de colaboratori ai Aurorei Române, între anii 1863-1865, mai târziu aceştia trecând în redacția „Familia”:  Iulian Grozescu, A. Densuşianu, V. Bumbescu, V. Rusu, Zaharia Boiu, Ioan Papiu, At. M. Marinescu, J. Bădescu, Paul Draga. Va mai colabora şi cu revistele: Gazeta Transilvaniei, Muza Română, Amicul şcoalei, Amvonul, Sionul Românesc. În paginile revistei Familia publică nuvela istorică Orfanii şi Prețul de capitulare (1866). A fost membru al Oficiului Exactoral (financiar) diecezan, asesor consistorial, inspector şcolar local, iar 1881  era protopop de Codru.

A avut doi copii: Romul George Marchiş, demn urmaş pe tărâmurile spirituale şi ale luptei naţionale şi Otilia Marchiş-Bölöni, prin care talentul literar al tatălui se desăvârșește.

Referiri: Nechita, Vasile. - Preotul-profesor George Marchiş, comemorat la sediul Bibliotecii Municipale Carei. În: Informația zilei. Satu Mare, 30 aprilie 2014 (http://www.informatia-zilei.ro/sm/preotul-profesor-george-marchis-comemorat-la-sediul-bibliotecii-municipale-carei/); - Sana, Silviu. Eparhia Greco-Catolică de Oradea-Mare (1850-1900). Editura Universității din Oradea. 2011. Pag. 35