luni, 8 ianuarie 2024

LA MULȚI ANI, CORNEL PALLADI!

 


PALLADI, Cornel Salvator */**/***. Constructor de viori cu goarnă. S-a născut în Beiuș, în 3 ianuarie 1946. Este urmașul unei familii care locuiește în Beiuș de peste 300 de ani.

A urmat școala primară, gimnaziul (1960) și școala de arte și meserii (1963) în Beiuș. Apoi și-a completat studiile, urmând liceul, școala tehnică de construcții și școala de maiștri.

A muncit la diverse întreprinderi din Beiuș, o bună parte la Întreprinderea „7 noiembrie” din Beiuș, de unde sa și pensie, din funcția de șef de producție, în anul 2009.

Fire întreprinzătoare, și-a deschis, acasă, un atelier unde a avut peste 20 de angajați. Prima vioară cu goarnă a construit-o pentru fiul său, Dacian, în vremea când aceasta era la liceu. Când Dacian a ajuns la liceu, în orchestra liceului era un băiat care avea o vioară cu goarnă. Mi-a spus: « Tati, mi-ar trebui și mie o vioară cu goarnă.» Eu nu eram străin de prelucrare a lemnului, fiindcă terminasem și școala de arte și meserii, cum era în acel timp. Ulterior m-am profilat în construcții de mașini, deci știam să lucrez și cu metalul. M-am apucat să fac viori cu goarnă, eu fiind o fire foarte curioasă, iar ideea era să descopere ceva nou ”.

Construiește viorile într-un atelier modern și foarte bine utilat. Studiile, dar mai ales practica i-au creat deprinderi in lucrul cu lemnul si metalul. Dar foarte important, a cântat 30 de ani, din 1952 până în 1992, la saxofon și la clarinet, simțul muzical ajutându-l foarte mult în muncă sa.

Viorile sale sunt construite pe baza unui concept asemănător viorii create de John Matthias Augustus Stroh, la începutul anilor 1900, dar dintr-o singură bucată de lemn, ceea ce nu permite dezacordarea, goarnele le confecționează singur, din tablă de cupru, de asemenea și aparatele de rezonanță. Practic, o vioară este construită, de la început până la sfârșit, doar prin munca sa, în afară de corzi, totul este confecționat manual.


Este căsătorit cu d-na Eugenia Palladi, prima femeie din Țara Beiușului, care la vârsta de 17 ani apărea ca interpret popular la postul public de televiziune, în anul 1966.

Au împreună un fiu, Dacian, și o fiică, Lavinia, și aceștia având aptitudini muzicale.

În 2 septembrie 2021, Palladi Salvator Cornel a fost declarat „Tezaur uman viu”.

 Referințe :- Interviu realizat cu Salvator Cornel Palladi , septembrie 2021.   (SS)