sâmbătă, 10 februarie 2024

ȘI A MAI TRECUT UN 7. LA MULȚI ANI, ALEXANDRU CRĂCIUN!

 



CRĂCIUN, Alexandru*/**/***.  Sculptor. S-a născut în Beiuș în 7 februarie 1952.

A urmat școala primară și gimnaziul în Beiuş, iar apoi Liceul ”Samuil Vulcan”, absolvit în anul 1971. Între anii 1973-1975 a urmat Școala Populară de Arte din Arad, pe care o absolvă cu diplomă de instructor și interpret.

Se remarcă din primele clase elementare ca un elev dotat şi remarcat de învăţători, iar mai apoi de profesori, privind arta de a mânui creionul şi pensula,remarcându-se prin realizarea a numeroase lucrări de grafică şi pictură.

Nu așteaptă prea mult, de copil începe să folosească frecvent dalta, șpițul şi ciocanul, realizând lucrări remarcabile, fapt care îl propulsează între ucenicii maestrului  Dănilă Andriţoiu din Vașcău, stabilit în Beiuș, profesor absolvent la Belle Arte în Bucureşti şi studii în Italia, Franţa şi Austria, sub a cărui îndrumare exersează 6 ani de zile, până în 1977, parcurgând etape esențiale în devenirea lui ca artist român şi sculptor.

Lucrări: 1. Portalul de la intrarea în municipiul Beiuş - obţinut şi realizat la concurs cu alţi sculptori;

2. Bustul cărturarului Samuil Vulcan din incinta colegiului naţional cu acelaşi nume din Beiuş;

3. Monumentul lui Avram Iancu din Parcul Central al Municipiului Beiuș, lucrare realizată pentru binele comunității, fără recompensă financiară (pro-bono);

4. Plăci comemorative: Mihai Eminescu, Avram Iancu, Episcop Ortodox Nicolae Popoviciu,  Protopop Valeriu Hetco-preot greco catolic și altele;

5. Portret și placă comemorativă Niculiță Papp (cu care a fost foarte bun prieten);

6. Bustul lui Mihai Eminescu la Marghita;

7. Monumentul care reprezintă un berbec australian din fața fostei IAS Beiuș;

8. 20 troițe-închinate eroilor căzuţi în războaiele mondiale;

9. Zeci de portrete în marmură şi busturi pentru personalităţi mai mici sau mai mari;

10. Sute de monumente funerare.

A participat la numeroase manifestări anuale de pictură, sculptură şi grafică mică, organizate cu diverse prilejuri la Craiova, Arad, Bucureşti, Iaşi, Beiuş şi chiar în Austria.  De asemenea, în colaborare cu criticul de artă Ramona Novicov, a organizat tabere de sculptură în Beiuș.

Este căsătorit și are două fete.

Referiri: Interviu, iunie 2021.  (S. S.)