sâmbătă, 22 mai 2010

Proiectul educaţional „O lacrimă pentru Terra” - etapa a III-a



Proiectul educaţional „ O lacrimă pentru Terra” este un proiect naţional în care sunt angrenate 60 de şcoli din ţară. Acest proiect a fost iniţiat de inst. Diana Târnăveanu şi prof. Daniel Marius Popa, celor doi beiuşeni alăturându-li-se prof. Gabriela Sârbu din Lugoj şi prof.Crina Ţurcaş din Bucureşti, toţi patru fiind, de altfel, şi coordonatorii la nivel naţional ai proiectului.Vineri, 21 mai a.c. s-a desfăşurat cea de-a treia etapă a proiectului -  Comoara verde de lângă noi.

Etapa a debutat la Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaş” din Beiuş, cu vizionarea expoziţiei de desene, postere şi machete intitulată „Comoara verde de lângă noi”. Lucrările prezentate au relevat încă odata creativitatea şi fantezia copiilor îndrumaţi de inst. Liana Lucuţa şi Balint Erika. Lucrările prezentate au fost rodul unui concurs adresat în special claselor din învăţământul primar.
Expoziţia a fost urmată de un spectacol artistic cu acelaşi motto, pe scenă evoluând recitatori, solişti vocali de muzică uşoară, populară şi clasică, instrumentişti dar şi o pereche de dansatori (dans de societate). De remarcat evoluţia elevelor Roxanea Gudiu şi Paula Lezeu, tinere speranţe ale muzicii populare din Bihor. Spectacolul a fost organizat de către inst. Diana Târnăveanu, prof. Remus Lazea, prof. Marian Magdalena, prof. Rodica Mărcuţ şi prof. Cătălin Iagăr.  

La Colegiul Naţional „Samuil Vulcan”, prof. Marius Popa a prezentat  un rezumat al primelor două etape ale proiectului precum şi o expoziţie de desene şi machete ale elevilor. Prezentarea a fost urmată de vizitarea muzeului colegiului şi a muzeului de biologie din incintă. Prof. Teodor Rif a prezentat şi un scurt istoric al şcolii. De menţionat participarea directorilor celor două şcoli beiuşene – prof. Ionel Dringo de la Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaş” şi prof. Traian Stancu de la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan”.
De asemenea, la această etapă a participat o delegaţie de la şcoala parteneră din Lugoj compusă din prof. Aurelia Voichescu – directoarea şcolii, prof. Gabriela Sârbu- coordonator naţional de proiect alături de alte cadre didactice lugojene. Oaspeţii au fost încântaţi de cele văzute la Beiuş, de activităţile desfăşurate, aceştia invitând beiuşenii, pe data de 7 iunie, la Lugoj, pentru etapa a Iv-a şi ultima a proiectului.

În cadrul acestui proiect este implicată şi Şcoala cu Clasele I-VIII Remetea unde, începând cu ora 12.00, elevi ai şcolilor din Remetea, Roşia, Căbeşti, participante şi acestea la proiect, s-au reunit pentru desfăşurarea etapei a III-a.
Manifestarea a debutat cu comemorarea marelui iubitor de natură Ioan Costică Domocoş, inginer agronom din 1971, plecat dintre noi la data de 21 mai 2008, la această comemorare fiind prezente şi rude ale celui comemorat.
În continuare, inst. Gheorghe M. David a prezentat referatul „Oameni şi locuri”, s-au citit un număr de 14 compuneri ale elevilor de la şcolile participante şi s-a vizionat o expoziţie de desene. Activitatea a fost coordonată de inst. Camelia Flore, la buna desfăşurare a acesteia aducîndu-şi aportul inst. Ramona Ştef, Sorina Jula, Maria Ujoc, Gheorghe M. David de la Şcoala cu clasele I-VIII Roşia precum şi inst. Daniela Borza şi Lidia Bunta de la Şcoala cu clasele I-VIII Căbeşti.
Au mai participat la această activitate primarii Ionel Rif – Remetea, Florin Bonca- Roşia dar şi directorii celor trei şcoli: Bunta Bonce – Căbeşti, pr. Emil Bota – Roşia şi Stelian Copil – Remetea.

Simion Suciu