miercuri, 4 februarie 2015

Și a fost Marea Aniversare...

Foto: Victor Damian
     Sute de beiușeni au fost alături de membrii Asociației Avram Iancu Beiuș. Și nu doar ei. Mulți invitați din Cluj, Oradea, Marghita au sosit la Marea Aniversare. Însuși Președintele C.J. Bihor, dl. Cornel Popa a fost prezent.
     Numărul anilor e mic, numărul faptelor e mare. Așa se cuvine, vorbe mai puține, fapte mai multe. Asociația Avram Iancu are doar 96 de membri cotizanți. Dar, se pare că numărul simpatizanților este de câteva ori mai mare.
Dar să facem un scurt bilanț. În zece ani de existență, asociația a desfășurat 9 concursuri pentru școlarii din ciclul gimnazial, 8 expediții cu largă participare, trei pelerinaje la Țebea, dezvelirea unei placi comemorative (6 februarie 2008) și dezvelirea unui monument al Crăișorului în centrul municipiului Beiuș. Atât placa comemorativă cât și monumentul au fost ridicate prin efortul membrilor asociației și al aproximativ 200 de iubitori de Avram Iancu. 
   


     Startul manifestării a fost dat de la Stadionul municipal, unde, sute de beiușeni s-au adunat și au format un cortegiu - o splendoare, o paradă a portului popular din Țara Beiușului. Două calești pline cu oameni, conduse de Doru din Nucet și Florin din Feneriș, între ele Avram Iancu (Viorelu Ghiorghiului din Gurbești) pe un cal iar în urmă, popor câtă frunză, câtă iarbă.
Foto: Victor Damian
Așa ar fi scris, probabil, un cronicar al secolului XIX. Și așa s-a văzut în secolul XXI această punte între secole.

     Întreaga adunare s-a deplasat pe strada Burgundia Mare unde, pe peretele clădirii de la nr. 20 este montată o placă comemorativă. De ce aici? Pentru că în drumul spre Viena, Avram Iancu a poposit în această casă la 5 februarie 1855. Și nu doar atunci. 
Președintele Viorel Ianc a rostit o scurtă alocuțiune, s-a depus o coroniță de flori iar copii din grupul "Muguri şi mlădiţe de tezaur" al Casei municipale de cultură Beiuș au cântat cu întreaga asistență "Noi suntem români".
Foto: Marius Mărcuț
Cu Avram Iancu în frunte, beiușenii s-au deplasat în ordine, pe un traseu asigurat de Poliția Municipiului Beiuș, până la Monumentul lui Avram Iancu din centrul Beiușului.
La monument a avut loc o slujbă de parastas oficiată de Protopopul de Beius Marian Popa, Protopopul (pensionar) Ioan Nat Balint și preotul Pastor - Hoza Ciprian, membru fondator al asociației precum și vicepreședinte. Corul Bisericii Ortodoxe Sfântul Dumitru, dirijat de Panfil Buran a onorat această activitate. 


Foto: Marius Mărcuț
După oficierea parastasului au depus coroane Consiliul Local Beiuș, delegația Societății Cultural Patriotice Avram Iancu condusă de președintele acesteia, prof. Victor Bercea, delegația Filialei Oradea a Societății Cultural Patriotice Avram Iancu condusă de președintele Col. r. Grigore Bartoș, Asociația Avram Iancu Beiuș condusă de președintele Viorel Ianc, Organizația UDMR Beiuș condusă de prof. Gabor Mihai, Asociația Culturală Lioara condusă de notar Iosif Tocoian și conf. univ. Nicolae Brânda, Subfiliala Beiuș a ANCMRR Bihor, Școala Gimnazială Remetea. Mulți dintre cei prezenți au onorat cu flori Monumentul Eroului.


Foto: Victor Damian
Mai bine de 500 de persoane au umplut până la refuz Sala Mare a Primăriei, unde s-a desfășurat Adunarea Festivă și spectacolul omagial dedicate acestui important și de suflet eveniment al urbei de pe Crișul Negru.
Adunarea a început cu intonarea Imnului Național al României de către Vlad david, student la Conservatorul din Oradea și tânăr membru al Asociației Avram Iancu Beiuș. Președintele asociației, Viorel Ianc, a invitat la prezidiu pe dl. Cornel Popa, președintele C. J. Bihor, dl Victor Bercea, președintele Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, d-na Doina Sfârlea, președinte de onoare a Filialei Oradea a Societății Cultural Patriotice Avram Iancu ( d-na Doina Sfârlea a participat în anul 2005 la înființarea Filialei Beiuș a Societății Cultural Patriotice Avram Iancu) , Dl. Col.r. Grigore Bartoș, președinte al Filialei Oradea a Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, viceprimarul Beiușului, Gabriel Popa, Protopopul Beiușului Marian Popa, prof. Gabor Mihai, președintele Organizației Beiuș a U.D.M.R. 


Foto: Marius Mărcuț
Celor sus-menționați li s-au acordat Diploma aniversară, placheta omagială, o broșură despre  Asociația Avram Iancu Beiuș precum și filmul omagial "Asociația Avram Iancu 2005 - 2015", film pe care-l puteți viziona la adresa  https://www.youtube.com/watch?v=Vhpz65R9tFQ
De asemenea au fost acordate diplome aniversare unor personalități culturale dar și politice beiușene, membrilor fondatori ai asociației precum și membrilor Corului Bisericii Ortodoxe Sf. Dumitru. 


Foto: Marius Mărcuț
Spectacolul artistic, de înaltă ținută artistică, conceput de prof. Gheorghe M. David, a încheiat activitatea. La realizarea acestuia și-au dat concursul: Orchestra Crăișorii, dirijor prof. Remus Lazea, Grupul vocal bărbătesc din Lazuri de Roşia, Jula Ariana,  Jula Sorina, David Daliana, Paula Lezeu, Lucia Busuioc, Daniela Rada și Grupul vocal „Cununița” al Școlii Gimnaziale Nicolae Popoviciu, Sorana Copil, Andreea Zăvoian, Florin Pele, Anca Banda și grupul „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei Municipale de cultură Beiuș , Surorile Mariana și Simona  Tomele, Tinu și Vlad Ştef. 


Foto: Marius Mărcuț
O prestație aparte, mult aplaudata de public, a avut grupul de copii de la secția cu predare în limba maghiara a Școlii Nicolae Popoviciu care, de altfel, s-au oferit să ia parte la acest spectacol și bine au făcut. Îi așteptăm oricând, cu drag. Că doar Avram Iancu e și al lor. Asta e, noi ne rezolvăm problemele. Întotdeauna, ca două mâini să se strângă, una dintre ele trebuie să se întindă prima. Nu contează care. 
Din păcate, alții, nu vor să vadă, nici să audă...


Simion Suciu