marți, 17 februarie 2015

Însoțitoarea de bord

Ca o pată de culoare în gri-ul iernii a apărut romanul Însoțitoarea de bord, autor Iosif Tocoian, apărut în Editura Primus, Oradea, anul 2014, 241 pagini.
 Cu un scris curat, în care exprimarea literară alternează pe alocuri cu dialectul bihorean, autorul ne plimbă din secolul XX până în zilele noastre.
Vădit caracterul autobiografic alternând cu ficțiunea. Pornind de la o drama fictivă, un accident aviatic în Apuseni, autorul, precum la cinematograf, proiectează filmul copilăriei, adolescenței și maturității sale. Din roman răzbat clar percepțiile lui Iosif Tocoian, învingătorul, asupra unor evenimente trecute și actuale la care a fost părtaș. 

Cu o acțiune desfășurată în Bihor, București și Apuseni, în locații strict determinate, de multe ori nu știi dacă este adevăr sau ficțiune. Și acesta este farmecul ascuns al romanului, care nu este de dragoste, nu este nu este de război, nu este polițist ori de acțiune – este un roman despre viață și din viață, cu toate bunele și relele ei.
Ca și în viață, și în roman, personajul principal este un învingător, chiar dacă gustul victoriei, pe undeva, este dulce-amar.
Scriind cinstit, Iosif Tocoian a realizat un roman captivant, ca în viață. Dacă ar fi fost un film, aș fi spus că este un cine-verite.
Superbă și sugestivă coperta – o punte peste două milenii.

Simion Suciu