vineri, 6 martie 2015

La mulți ani, Horea Ungur!!!

Horică Ungur este un beiușean onest, de o modestie rară în zilele noastre, un artist care a activat mult în viața culturală a cetății. Pe plan cultural este cunoscut mai ales prin activitatea Ex Libris într-o perioadă când, de multe ori, în acest gen de artă, ora exactă se dădea de la Beiuș. 
Într-o formulă extraordinară: Nicu Papp, Adalbert Marossy, Miklos Ioan, Anton Naghiu, în 1980 au pus bazele mișcării Ex libris în Beiuș, artă care era puţin cunoscută de puţini beiuşeni, cunoscătorii fiind dintre iniţiaţii în istoria artelor şi bibliofiliei. Acum 35 de ani, această minunată şi nobilă artă şi-a luat zborul spre toate orizonturile ţării noastre, ale Europei, ale lumii largi.
          
UNGUR, Horea-Dumitru**/***; Magistrat, grafician amator. S-a născut în Ţara Beiuşului în localitatea Lunca la 6 martie 1943. Familia mutându-se la Beiuş, a urmat Şcoala elementară în Beiuş iar studiile secundare la Liceul "Samuil Vulcan". După ce o vreme funcţionează la Grupul şcolar "Ioan Ciordaş", pe un post auxiliar personalului didactic, susține examenul de admitere şi reuşeşte la Facultatea de Drept a Universităţii din Cluj, luându-şi licenţa în anul 1974. A fost repartizat la judecătoria din Oradea, de unde după doi ani se transferă la judecătoria din Beiuş, unde funcţionează şi în prezent Beiuş. Răspunde solicitărilor conducerii Universităţii Populare din Beiuş şi încă de la înfiinţare gestionează mulţi ani la rând unul dintre cursurile care îşi propunea educaţia civică a  cursanţilor. 
A făcut parte din numeroasele colective care au străbătut în lung şi în lat Ţara Beiuşului pentru a face cunoscută legislaţia în vigoare. Pasiunea lui mai mult sau mai puţin  declarată şi cunoscută până în 1981 a fost arta plastică şi în special grafica mica - ex libris şi numismatică. Alături de Niculiţă Papp şi Miklos Janos contribuie la înscrierea Beiuşului printre cele mai importante centre ale mişcării de ex libris din România. Lucrările sale au fost prezente într-un mare număr de expoziţii din ţară şi străinătate obţinând numeroase premii. Revista centrală de specialitate şi cea bihoreană "Ex libris  românesc" se referă în mai multe rânduri la Horea Ungur şi lucrările sale. În ţară a participat cu lucrări la expoziţii organizate în Beiuş, Oradea, Caracal, Vulcan etc.  iar în străinătate în Germania, Polonia, Slovenia, Belgia, Franţa, Olanda, Italia, China etc. în majoritatea acestor  ţări lucrările lui fiind prezente de 3-4 şi mai multe ori. A fost distins cu mai multe premii şi diplome naţionale şi străine.