duminică, 5 ianuarie 2020

RUSSU VICTOR


RUSSU, Victor**   Istoric, preot, scriitor. S-a născut la 7 ianuarie 1847 în localitatea  Mineu, județul Sălaj. A încetat din viață în luna iunie 1910, la Budapesta. A absolvit cursurile școlii medii și ale liceului la Beiuș. În peri­oada 1865-1870 a urmat cursuri de teologie și istorie la diferite școli superioare: un an la Blaj, un an la Satu Mare, doi ani la Viena și un an la Karlsruhe (Germania). În octom­brie 1871 a fost numit profesor la Școala Pedagogică din Cluj, unde a predat limba germană, geografia și științele naturii. Da­torită denunțurilor false și intrigilor țesute în jurul său, Victor Russu a fost scos de la catedră în vara anului 1890, retrăgându-se pentru o vreme la rudele din Sălaj. În cele din urmă s-a stabilit la Budapesta, unde a avut o contribuție importantă la volumul Schița monografică a Sălagiului (Șimleu, 1908). A fost membru activ al mai multor societăți: Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Muzeul Transilvan, Societatea Apicultorilor din Cluj, etc. A colaborat  la revistele vremii cu mo­deste încercări literare.
Scrieri: - Suspinele silvelor. Karlsruhe, 1872; - Din trecutul Silvaniei. Gherla, 1889; - Silvania antică. București, 1890; - Volum co­lectiv: Schiță monografică a Sălagiului de D. Stoica și I.P. Lazăr.  Șimleu, 1908.
Referiri: - Gyorfi–Deak, Gyorgy. Decembrie în Valea ascunsă III. Techergheli sălăjene. Zalău, Februarie 2013; Pag. 12-13; - Florica Pop (coordonator)Sălaj – oameni și opere. Ediția a II-a, adăugită și revizuită. Biblioteca Judeţeană I.S. Bădescu Sălaj. Zalău, 2017.  pag 327.  (S.S.)